Нов стикер за годишен технически преглед (ГТП) започват да поставят

...
Нов стикер за годишен технически преглед (ГТП) започват да поставят
Коментари Харесай

Голяма промяна за всички български шофьори

Нов стикер за годишен механически обзор (ГТП) стартират да слагат в долния ляв ъгъл на предното панорамно стъкло на автомобила. Това установи инспекция, направена от „ Телеграф “.

Лепенките са по-малки, не се дупчат, а са с баркод, който да може да се прочита от стационарните камери. Информацията в него ще показва екокатегорията и датата на валидността на ГТП.

Има и втори стикер, който е надзорен и ще се лепи върху картончето, което се дава след прекосяването на прегледа на автомобила.

Излишни

Новият стикер ще се залепя на същото място като от края на 2023 година –. Това стана след изменение в Наредбата за осъществяване на годишните механически прегледи от предишния октомври.

Новият с баркода ще се чете по-лесно от вградените системи за видеоконтрол у нас.

Според притежатели на пунктове за ГТП и пътни служители на реда обаче този стикер е безусловно непотребен, защото всичко за автомобила новите камери на пътя разчитат по регистрационния му номер и информацията се появява както на таблетите на катаджиите, по този начин и на компютрите на чиновниците на автомобилната администрация.

Причина

Всеобщото мнение е, че запазването на лепенките за ГТП, а и за Гражданска отговорност е само за облага. „ Стикерите не са причина цената на прегледа да стигне 100 лв., не е причина и повишението на заплатите.

Причината е, че всички пунктове ги преоборудват с един спомагателен програмен продукт, с който би трябвало автоматизирано да се изпраща доклад във връзка с спирачните старания и във връзка с газовете непосредствено в „ Автомобилна администрация “.

Всичко звучи прелестно, стига да нямаше така наречен картелно съглашение, което задължава пунктовете да заплащат по 5000 лв. на линия за механически обзор, т.е. в случай че имаш две линии за коли и една за камиони, плащаш за софтуера за всяка по 5000 лв..

„ Това е повода цената на ГТП да скочи двойно спрямо 2023 година “, изясни инж. Георги Илиев от „ БРЦ България “.

В началото на април основният секретар на СБА Емил Панчев бе показал като една от аргументите за скока по-високите хонорари на техниците, които правят прегледите.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР