Парите в обращение продължават да растат през месец май. Стойността

...
Парите в обращение продължават да растат през месец май. Стойността
Коментари Харесай

Банкнотите в обращение достигнаха 21.57 млрд. лева

Парите в обращение не престават да порастват през месец май. Стойността на банкнотите в обращение доближи 21.571 милиарда лв. към края на петия месец на тази година, сочат данните на Българската национална банка. Сумата е повишена с 55 млн. лв. по отношение на предходния месец април. За съпоставяне, месец по-рано цената на банкнотите в обращение възлизаше на 21.515 милиарда лв.. Данните за май отразяват най-високата стойност на банкнотите, циркулиращи в родната стопанска система, измервана от статистиката.

Ако към тази сума прибавим и цената на разменните монети в обращение, която възлиза на 493.4 млн. лв. към края на май, то общата стойност на парите в обращение доближава рекордни небеса. Общата стойност на банкнотите и монетите в обращение възлиза на 22.064 милиарда лв. към края на месец май. През предходния април, общата стойност на монетите и банкнотите доближаваше 22.008 милиарда лв.

Най-многобройни у нас са банкнотите от 50 лв. – 186 млн. броя. След тях се подреждат купюрите от 20 лв., които доближават 139.9 млн. броя към края на май. Банкнотите от 10 лв. пък допълват челната тройка, като възлизат на 90.6 млн. броя. Най-малобройни са купюрите от 5 лв., а точно 28.8 млн. броя. Общият брой на банкнотите в обращение възлиза на 530.07 млн. броя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Парите в обращение в България доближиха рекордна стойност в...

При разменните монети най-многобройни са тези от 1 и 2 стотинки - надлежно 799.3 млн. броя и 717.3 млн. броя. Монетите от 10 стотинки доближават 316.3 млн. броя. Най-малко на брой са монетите от 2 лв., който възлизат на 72.8 млн. броя. Общият брой на всички разменни монети в обращение доближава 2.76 милиарда броя.

Публикуването на месечните данни за структурата на разменните монети и банкнотите в обращение е нова процедура на Българска народна банка, която се ползва от предишния месец. Досега централната банка отразяваше процесите на това поле само посредством тримесечното си издание " Преглед на емисионно-касовата активност на Българска народна банка ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР