Парижкият Лувър, най-посещаваният музей в света с 10 милиона посетители

...
Парижкият Лувър, най-посещаваният музей в света с 10 милиона посетители
Коментари Харесай

Най-голямата изложба, посветена на Леонардо да Винчи, беше открита в Париж

Парижкият Лувър, най-посещаваният музей в света с 10 милиона гости годишно, откри най-голямата галерия, посвещавана в миналото на гения на Ренесанса, италианския художник и академик Леонардо да Винчи, предават Франс прес и Асошиейтед прес.

Изложбата с картини, рисунки и скици е проведена по отношение на 500-годишнината от кончината на великия създател . За да бъде стеснен броят на посетителите, които ще дойдат от целия свят, експозицията може да бъде посетена единствено с предварителна резервация. Досега са били направени към 260 хиляди резервации на билети.
 
Leonardo da Vinci five centuries on: Louvre in Paris opens long-awaited exhibition
— BBC News (World) (@BBCWorld)

162 картини, рисунки, ръкописи, статуи, предмети на изкуството са събрани в експозицията . Сред тях са 11 от общо към 20 картини, приписвани на Да Винчи. Всяка от въпросните 11 картини е обградена от подготвителни рисунки и незавършени произведения, които изясняват по какъв начин е била основана.

" Да Винчи е нарисувал малко картини - съобщи един от кураторите на изложбата Венсан Делиовен . - Редица негови платна са незавършени. Хората обаче са били очаровани. "
Най-известната картина на Да Винчи - Джокондата, не е включена в изложбата.

Като сложат каски на главите си, посетителите ще имат опция да й се полюбуват във филмче на виртуалната действителност, което възвръща истинските цветове на картината, без получената с годините жълта патина.-->
 
The Louvre -- the world's most visited museum -- is getting ready for its biggest Leonardo da Vinci exhibition ever
— CNN International (@cnni)

Изложбата включва впечатляващи рисунки, документи и скици на Да Винчи, както и произведения на други ренесансови художници. Експонатите демонстрират изминатия от Да Винчи маршрут сред Флоренция, Милано, Мантуа, Венеция, Рим и Франция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР