Париж винаги е бил сред водещите градове в Европа, които

...
Париж винаги е бил сред водещите градове в Европа, които
Коментари Харесай

Париж все по-близо до живот без автомобили

Париж постоянно е бил измежду водещите градове в Европа, които постановат нови трендове. През вековете е оживял с най-разнообразни тактики за справяне с пандемиите, войните и нашествениците, а в този момент е напът да стане първият град, в който колите ще бъдат изолирани, в случай че не неразрешени. 

Обновяването на френската столица се основава на непрекъснати градски стратегии, които се мислят с десетилетия напред за по-добър живот на жителите й. Париж е модернист в радикалните градски планове и чувството за града значително е резултат от стратегии за градско възобновяване, които са били заимствани от предходни пандемии през вековете. 

Сега, когато пандемията от Covid-19 наложи нов темп на живот и хората усетиха какъв брой е значимо всичко да им бъде близо и комфортно, политиците и градоначалниците обмислят затварянето на огромна част от улиците на Париж за коли, с цел да подкрепят битката против замърсяването на въздуха и градския трафик.



Идеята, известна като „ 15-минутен град “, има за цел да приближи хората до местата, които ги интересуват, като трансформира градските региони в многофункционални пространства и понижи времето, належащо за път. В тази концепция пешеходците са с приоритет, както и велосипедистите и публичния превоз.

Арх. Ален Сарфати твърди, че до 10 години " Шанз-Елизе " ще бъдат напълно пешеходен. На площада на Триумфалната арка няма да минават коли, а към кръглия площад може да се повдигнат най-малко 6 небостъргача. 

Какво споделят специалистите...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР