Париж. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се срещна с

...
Париж. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се срещна с
Коментари Харесай

Daily Sabah: Външните министри на Турция и Франция обсъдиха двустранните въпроси и отношенията между ЕС и Турция

Париж. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се срещна с френския си сътрудник Жан-Ив Льо Дриан в Париж, с цел да обсъдят двустранните връзки и връзките сред Турция и Европейски Съюз, написа турското англоезично издание Daily Sabah

Двамата дипломати също по този начин са обменили отзиви по настоящи районни проблеми и интернационалните събития.

Двустранните връзки сред Франция и Турция се характеризират с възходящо напрежение през последните години. Анкара неведнъж е влизала в разногласия с Париж за политиката си във връзка с Сирия, Либия, Източното Средиземноморие и други въпроси, само че двете страни-членки на НАТО обявиха през февруари, че работят по пътна карта за нормализиране на връзките.

Анкара и Париж обтегнаха връзките си, откакто френските управляващи през 2018 година се срещнаха с водачите на Отрядите за национална самозащита, които са считани от Турция за сирийски филиал на ПКК.

Двете страни застанаха на противоположни страни в Либия, където Анкара поддържа приетото от Организация на обединените нации държавно управление на националното единодушие (ПНС) в Триполи против атака през 2019 година на маршал Халифа Хафтар. Франция импровизирано поддържа Хафтар, само че публично упорства, че не взема страна в спора.

Турските управляващи също по този начин осъдиха намесата на Франция в разногласието в Източното Средиземноморие, защото тя няма прилежаща акватория в района. Франция упрекна турските военни кораби в нападателно държание, откакто през юни френски боен транспортен съд се опита да инспектира транспортен съд, за който е подозирано, че нарушава оръжейното ембаргото на Организация на обединените нации за Либия, само че Турция отхвърли тези обвинявания. Спорът сред двете страни ескалира в допълнение, откакто Франция изпрати военноморски сили в Източното Средиземноморие, с цел да поддържа гръцки военни кораби, намиращи се в оспорвани от Турция и Гърция води.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР