Париж/Атина. Споразумението между Париж и Атина за доставка на три

...
Париж/Атина. Споразумението между Париж и Атина за доставка на три
Коментари Харесай

AFP: Франция и Гърция парафираха споразумение за доставка на три френски фрегати

Париж/Атина. Споразумението сред Париж и Атина за доставка на три фрегати за гръцкия флот неотдавна беше доказано и няма риск то да бъде анулирано заради сходно предложение на Съединени американски щати, обявиха от Министерството на въоръжените сили на Франция, представени от AFP .

" Откакто започнахме договаряния с гръцката страна, американското предложение към този момент не се преглежда. Още повече, че подписахме съглашение, то беше парафирано преди няколко дни ", цитира организацията изказване на Министерството. Според AFP гръцкото министерство на защитата също е удостоверило, че съглашението е влезнало в действие и ще бъде изпълнено.

Съобщението пристигна на фона на известието на Пентагона в петък за решението на американската администрация да продаде на Гърция нови многофункционални кораби, както и да модернизира фрегати от клас „ Меко “, които към този момент са на въоръжение в гръцкия флот. Гърция, съгласно тези данни, е поискала закупуването на четири нови кораба от Съединени американски щати и обвързваните с тях оръжия и съоръжение. Сумата на този контракт би трябвало да бъде 6,9 милиарда $.

Министерството на въоръжените сили на Франция от своя страна увери, че американците са ги предизвестили за идното изказване. В съответното известие управляващите на Съединени американски щати акцентират, че оповестяват това авансово „ като част от поддържането на положителните връзки след казуса с AUKUS “. В Париж считат, че това е публично изказване в границите на административната процедура и Вашингтон „ не показва предпочитание да отиде по-далеч “.

Гърция укрепва защитата си на фона на напрежението с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис сподели в тирада през септември 2020 година, че Гърция има намерение да придобие 18 изтребителя Rafale и четири най-нови многоцелеви фрегати, както и да модернизира четири фрегати „ Меко “, с които флотът към този момент разполага. Заедно с новите кораби ще дойдат и четири военноморски хеликоптера Romeo. Арсеналът на въоръжените сили ще бъде запълнен с противотанкови оръжия за армията, супермощни торпеда за Военноморски сили и ръководени оръжия за Военновъздушни сили, а персоналният състав на въоръжените сили ще бъде освежен с помощта на набирането на 15 хиляди нови военни, сподели министър председателят.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР