Париж. Апелативният съд в Париж приключи във вторник изслушванията по

...
Париж. Апелативният съд в Париж приключи във вторник изслушванията по
Коментари Харесай

AFP: Присъдата по делото срещу Франсоа Фийон ще бъде обявена през май 2022 година

Париж. Апелативният съд в Париж завърши във вторник чуванията по жалбата на някогашния претендент за президент и някогашен министър-председател на Франция Франсоа Фийон против присъдата по делото за фиктивна работа на брачната половинка му. Присъдата ще бъде произнесена на 9 май 2022 година, предава AFP .

Отбелязва се, че срокът може да се промени, в случай че до 14 декември съдът не вземе решения по два предпочитани въпроса за конституционността на законите, въз основа на които е взето решението на първата инстанция. В този случай въпросите може да се насочат към Касационния съд.

В понеделник Генералната прокуратура изиска някогашният министър-председател на страната Франсоа Фийон да бъде наказан на пет години затвор, от които четири с пробация. Освен това прокуратурата упорства за санкция за Фийон в размер на 375 хиляди евро и загуба на право на глас за интервал от 10 години. За брачната половинка му Пенелопе Генералната прокуратура изиска две години условна присъда, санкция от 100 хиляди евро, както и загуба на правото на глас за 10 години.

Скандалът към Фийон, тогава водеща фигура във френския десен център, избухна по време на президентската акция през 2017 година Седмичният вестник Canar Anchene разкри, че брачната половинка на някогашния министър-председател и кандидат-президент е получавала 8 години заплата като помощник, без да е работила. Първоначално Пенелопе Фийон е била назначена от брачна половинка си, тогава народен представител в долната камара на Народното събрание. След като Фийон е назначен за министър-председател, брачната половинка му е била преназначена от наследника му на поста Марк Жуло.

През юни 2021 година съдът в Париж призна Фийон за отговорен по това дело, като го осъди на пет години затвор, две от които трябваше да излежи в пандиза. Съпругата му беше наказана на три години затвор условно. Съпрузите са санкционирани с по 375 хиляди евро. На 15 ноември Парижкият апелативен съд стартира да преглежда жалбата на някогашния премиера и брачната половинка му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР