Пари се харчат по усмотрение, на тъмно, с решение на

...
Пари се харчат по усмотрение, на тъмно, с решение на
Коментари Харесай

Мая Манолова: Новия ВиК холдинг за 1 млрд. лева е мегасхема за източване на пари

Пари се харчат по убеждение, на мрачно, с решение на един човек – на премиера. Създаването, с вчерашното решение на Министерския съвет, на държавен ВиК холдинг за 1 милиарда лв. е мегасхема за източване на пари. Докато се назначават калинки, ще продължим да сме в рецесии.
Това съобщи пред бТВ Мая Манолова.

„ Част от тази мегасхема са и тези 500 млн. лв., които са отпуснати преди година и половина на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на 418 язовира. Сега се прибавят нови 1 милиарда лв. и цифрата става 1,5 милиарда лв.. Притеснителното е, че новината от съвещанието на Министерския съвет пристигна без спомагателни пояснения, без брифинг на тримата министри, от кое място ще дойдат парите, защо ще се употребяват и дали ще се усъвършенства качеството на водата и дали ще подобрят ВиК-услугите “, изясни Манолова.

„ С тези 1 милиарда лв. ще се изпълни язовира и ще се спре водният режим? Преди една година, без един милиард, язовирът е бил цялостен “, съобщи още тя.

Манолова акцентира, че от ръководената от нея групировка „ Изправи се.БГ “ са попитали къде са първите 500 млн. лв., дадени преди година и половина за поправки на язовирите.

„ В края на 2018 година ги има тези пари, след това ги няма. Една част са трансферирани в сдружението „ Монтажи “, само че няма и диря от публични поръчки. 418 спешни язовири е следвало да бъдат ремонтирани, за което се отделят 500 млн. лева По същата скица се отделят 1 милиарда лв. за холдинга, за който не е ясно с какво ще се занимава и дали това ще реши рецесията “, разяснява тя.

Манолова изясни и за друго държавно дружество - Държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовирите, което е основано през юли 2019 година От докладите му излиза наяве, че купува 30 автомобила, офис техника и назначава 131 щатни чиновници. За предприятието са отделени 8 млн. лв. за активност.

Каква е активността и какво са свършили наетите чиновници обаче не е ясно, добави тя.

„ Холдинговият фасон на Борисов, който припомня 90-те години, припомня на метода, по който се ръководи страната “, съобщи Манолова.

Според нея, в случай че страната е желала да взе участие с повече средства и да направи повече поправки във ВиК-мрежата, може да го направи и в този момент, защото от 45 ВиК-дружества, 29 са държавни или с преобладаващо държавно присъединяване.

„ Тези 1 милиарда лв. се отпускат зад тила на Народното събрание, с цел да не пита защо са тези пари и от кое място ще дойдат “, добави Манолова.

Относно обвиняването на обществения министър Деница Сачева, че 13 хиляди инвалиди и възрастни хора са без персонални асистенти поради Мая Манолова съобщи, че „ това е безсрамно прекачване на отговорност. “

„ Сачева не си е свършила работата като министър. Явно не е схванала кой написа законите в страната и приема постановленията. Законът, който аз внесох предвиждаше всички да имат асистенти. Законът беше признат по този метод по гледище на министъра на финансите и на премиера. Още тогава се знаеше, че 5000 души, възрастни хора, над 65 година, които няма ТЕЛК, няма по какъв начин да попаднат в обсега на този закон и трябваше Сачева да обезпечи средства по стратегии, каквито имаше през 2019 година “, безапелационна е Манолова.

За новото предопределение на екоминистър, Манолова сподели, че намира за притеснителна кадровата политика на премиера Борисов. Нено Димов съобщи, че не е бил експерт във ВиК-сектора и язовирите. Докато назначават „ калинки”, които не знаят защо става дума и не желаят да носят отговорност, които не могат да ръководят рецесиите, до тогава ние ще сме в рецесии, разяснява Манолова.

„ Тези рецесии доведоха до там, че цели витални системи на страната отхвърлят да работят. Това следва и в енергетиката, и в опазването на здравето, и в пенсионните фондове – наливат се пари, харчат се, а резултатът за жителите е нулев “, добави тя.

Относно обява в интернет, че тя е юрист на президента Румен Радев, Манолова изясни, че има адвокатска адвокатска фирма и клиенти, с които връзките са поверителни, само че президентът не е клиент на адвокатската фирма й и цитираната в изявленията юрист М.Манолова не е тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР