"Пари на време, пари на време и морето до колене"

...
"Пари на време, пари на време и морето до колене"
Коментари Харесай

Пари на време ли, ами после?

"Пари на време, пари на време

и морето до колене "...

Строфа от известна реклама, която даже децата на площадките тананикат. И не е учудващо, като знаем какъв брой време прекарват пред тв приемниците. И че тази и други сходни мелодийки се въртят по всички ТВ канали във всеки рекламен блок! Впечатляващо. Но поради какво?

Дали поради това, че бързо и елементарно могат да се вземат пари, за чието връщане няма и дума. То остава на назад във времето, някъде в необозримото бъдеще.

Или поради „ впечатляващият„ метод да затънеш в борчове, харчейки парите за красиви меркантилни дами, които можеш да "имаш " единствено, в случай че ги заведеш да се цамбуркат на Хаваите?

Оставяме отговорът на тези въпроси на вашето въображение. И въздъхваме облекчено, че този тип реклами въпреки всичко бележат някакво „ израстване “, защото Господинът, продаващ целувки на колежките против 10 лв., а на сътрудниците гратис, остава в историята.

Изобщо, рекламите за бързи заеми никнат като гъби след дъжд на най-невероятни места - стълбове, зидове, кофи за отпадък, огради, транспортни спирки.

Интернет от дълго време е тяхната желана територия, а в YouTube сме принудени даже да изслушаме още един път някои от тези вулгарни предложения за бърз заем преди да чуем обичаното си парче. Ако не изтрайваме тази експанзия, то най-малко онлайн можем да ги прекъснем на 5-та секунда.

Естествено концепцията на рекламите е да ни демонстрират благополучие, хубост и домакински уют. Кой човек не мечтае да позволи всички свои проблеми и да няма паники за финансовото си положение.

Решават ли обаче лесните пари, проблемите? За повече изясненост по този въпрос се обърнахме към експертите.

"Осигуряването на непоклатимост и сигурност за фамилията и за хората, които обичаме е натурален блян в нашия живот, без значение дали се отнася за разрешаването на краткосрочни или дълготрайни проблеми, или пък за възстановяване на ситуацията в дома. Посланието на рекламите ни дава сигурност във връзка с контрола. Част от хората са доста по-спокойни и уверени, когато имат вяра, че погасяването на насъбраните отговорности няма да съставлява проблем за тях в бъдеще ", разяснява пред "БАНКЕРЪ " психологът Ренета Минчева.

Разбира се не постоянно нещата се случват по този метод. Много хора, изпаднали в потребност, заради една или друга причина, се доверяват на рекламните послания и получават мечтаната „ помощ “ без да вършат съвсем нищо.

"Така обаче могат да попаднат в обаян кръг. Нуждаещият се тегли един заем, с цел да погаси различен или с цел да издължи лихви или да заплати насъбрани сметки... или за нещо друго. Обещанията за елементарно погасяване и цялостен надзор над процеса на връщане - с минимални ограничения, само че ненарушаващи хармонията на всекидневието, тласка доста хора да прибягват от време на време до недомислени и импулсивно взети решения ", добавя Ренета Минчева. А, колкото по-силна е страстта, която изпитваме, толкоз по-убедени сме в мислите си в дадения миг и в съответното събитие, което желаем да се случи, безапелационни са експертите.

Но импулсивните решения от време на време могат да ни слагат в обстановки, които са мъчно разрешими. И в метода ни на живот да настъпят редица промени, свързани с насъбраните финансови отговорности и попадането в кръга на "вечния дебитор ".

Според специалистите непрекъснатото напрежение и тревога за погасяването на вноската за идващия месец завишават равнищата на стресовите хормони. Мозъкът ни разпознава проблемите като заплаха и създава по-високи стойности на адреналин и норадреналин в нашето тяло. Продължителното прекарване на това положение крие редица отрицателни здравословни последствия. Промяната на хормоналния баланс в тялото ни има резултат и върху метода, по който мислим и усещаме.

"Продължителното излагане на мощен стрес и сблъскването с мъчно разрешими проблеми може да ни сложи в възприятие на невъзможност от проблемите ни. Човек стартира да търси виновността в себе си и по този начин рискува да задълбочи положението си на тревога. Постоянните самообвинения или отрицателни мисли обаче въздействат на държанието. И по този начин човек може да изпадне в депресивно положение, а в случай че не обърне навреме внимание на този проблем, от време на време приключва с сполучлив суициден опит ", изясни още Ренета Минчева.

Психологът посочи, че всичко това не значи, че тегленето на заем би довело до меланхолия, само че е "необходимо да се стремим да вземаме своите решения по най-подходящия метод за нас и с ясна концепция за последствията от тях ".

КАРЕ:

Добре е да знаем, че:

Бързите заеми са бързи, освен тъй като се отпускат стремително, само че и тъй като би трябвало да бъдат върнати... бързо. Краткото време, в което заема би трябвало да бъде погасен се отразява и на лихвите, които надлежно са по-високи от тези при обичайните потребителски заеми, отпускани от банковите институции.

Както в. "БАНКЕРЪ ", нееднократно писа има доста разлики сред познатите ни бързи заеми, предлагани от небанковите институции и експресните заеми на банките. Те са основно във връзка с размера на заема . При небанковите институции сумите стартират от 100 лева, до момента в който при банките долният предел нормално е относително по-висок.

Начинът на заявяване също се разграничава. В множеството случаи небанковите институции са профилирани в разпределяне на заеми онлайн. Има банки, които оферират сходна услуга, само че при множеството втората стъпка, след заявявката през интернет, е посещаване на гише.

Банките всекидневно изискват получателят на парите да работи и да има стаж от най-малко 6 месеца. При компаниите за бързи заеми нормално е нужна единствено персонална карта и навършено пълноправие.

Условията на банките се разграничават от тези на небанковите институции и във връзка с прозрачността на цената на заема . Банковите институции оповестяват, каква е лихвата за дадения интервал, до момента в който компаниите за бързи заеми всекидневно осведомят клиентите си единствено, какъв брой пари дължат за седмицата или за месеца.

Ако не сме наясно какво тъкмо изискуем, можем да погледнем годишният % на разноските (ГПР), който може да ни ориентира най-добре за цената на заема.

Важно е да уточним, че по закон ГПР не може да надвишава 50%. Практиката демонстрира, че банките обичайно отпускат заеми при по-нисък ГПР от законоустановения най-много, до момента в който при компаниите за бързи заеми той постоянно се движи към границата на 50-те %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР