Паравоенната група Вагнер в Русия предизвика напрежение в съседните страни

...
Паравоенната група Вагнер в Русия предизвика напрежение в съседните страни
Коментари Харесай

Съседите на Русия от ЕС са нащрек след бунта на Пригожин

Паравоенната група Вагнер в Русия провокира напрежение в прилежащите страни от Европейския съюз (ЕС), граничещи с Русия. Някои от тези страни реагираха, засилвайки сигурността на границите си.

Естония и Латвия започнаха стъпки за усилване на граничната си сигурност в отговор на събитията в Русия. Латвия спря молбите за визи и влизането в страната от Русия , като по този метод ограничи евентуалното придвижване на руснаци, напускащи Русия. Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс съобщи , че няма директна опасност за Латвия сега.

Естонският министър председател Кая Калас прикани хората да не пътуват до Русия и съобщи, че граничната сигурност е засилена. Тя също по този начин удостовери, че е в непосредствен контакт с латвийски, литовски и финландски водачи по отношение на обстановката.

Полският президент Анджей Дуда организира съвещания с министър-председателя и министерството на защитата на Полша в отговор на съветската рецесия. Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис съобщи, че съдружниците на Украйна са фокусирани върху постигането на победа против Русия. " Ходът на събитията оттатък нашата източна граница се следи непрестанно ", сподели той.

Министър-председателят на Финландия Петери Орпо също удостовери, че е разговарял по телефона с водачите на Естония и Латвия за разгръщащите се събития. " Договорихме се за тясно съдействие ", написа той в туит.

Министърът на защитата на Литва Арвидас Анушаускас сподели пред локалните медии, че " следи обстановката ", само че към този момент не се подхващат спомагателни дейности.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в това време сподели, че съдружниците на Украйна са съсредоточени върху постигането на победа против Русия на фона на хаоса от протеста на групата Вагнер.

" В продължение на 100 години литовците са живели на ръба на бруталната бандитокрация на Москва, знаейки, че е единствено въпрос на време преди идната безредна имплозия ", сподели Ландсбергис в туит. " Не сме разсеяни. Виждаме ясно в хаоса ", добави той.

" Целта, както постоянно, е победа и правдивост за Украйна. Времето е в този момент ", сподели Ландсбергис.
 Евролидерите следят без коментар оттатък
Евролидерите следят без коментар оттатък " източните граници " на Европа

Засега обаче няма други мнения по отношение на въоръжения протест на Евгений Пригожин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР