Паралелно с въвеждането на ТОЛ такса за второкласната пътна мрежа,

...
Паралелно с въвеждането на ТОЛ такса за второкласната пътна мрежа,
Коментари Харесай

С колко ще поевтинеят винетките

Паралелно с въвеждането на ТОЛ такса за второкласната пътна мрежа, се планува и поевтиняване на годишната винетка за леки коли с към 10 лв. от следващата година. Това съобщи в " Денят стартира " районният министър Гроздан Караджов.

Той беше безапелационен, че има политическа воля за въвеждане на такси за тежкотоварните превозвачи потребление на второкласната пътна мрежа и митингите не биха повлияли това решение. Предложението на Министерство на регионалното развитие е ТИР да заплащат сред 2 ст. и 7 ст. такса на километър.

" Естествено е, че в случай че до момента си плащал 0 стотинки, всяка цена, която ти предложат, ще е висока. Със същите причини е отклонено въвеждането на ТОЛ такси за второкласната мрежа през 2020 – уплашили са се от митингите. Аз съм " за " превозвачите да изразят гражданския си глас, само че има политическа воля да подредим нещата по този начин, както би трябвало да са. " - сподели Караджов.

10% понижение на цената на винетката от януари

В момента приходите от пътни такси, които събира страната, се попълван на две трети от леките коли и на една трета от тежкотоварния превоз. Идеята на ТОЛ системата, обаче, е съотношението да е назад, защото тежкотоварните коли цапат и амортизиран повече пътната мрежа. Затова
 istock istock
Освен това постоянно водачите на тежкотоварните коли избират второкласната пътна мрежа, с цел да избегнат таксите, което в допълнение води до износването ѝ. Според министър Караджов заплащането на тол такса за този вид пътища няма да оскъпи съществено транспорта на товари.
 
" За банкрути не може да се приказва. Представете си - един ТИР транспортира на 300 км. литър олио или кг брашно, ще се оскъпи не повече от стотинка. Така че не считам, че може да приказваме съществено за инфлация. Може да го подхвърлим на масата като теза, само че не се поддържа стопански. " - сподели Караджов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР