Крехката българска демокрация ще бъде допълнително редуцирана, ако се стигне

...
Крехката българска демокрация ще бъде допълнително редуцирана, ако се стигне
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Крехката ни демокрация ще се редуцира допълнително при президентско управление

Крехката българска народна власт ще бъде в допълнение редуцирана, в случай че се стигне до някаква формула на президентско ръководство.

Това сподели пред БНР политологът проф. Огнян Минчев и разяснява:

" Когато 1/3 от жителите си дават труда да отидат да гласоподават, това значи, че имаме пълзящ развой на делегитимиране на политическата система, който отваря пространства както за промяна на тази система - за завръщане на най-малко част от гласоподавателите към нея, по този начин и за сриване в интерес на неподходящи различни разновидности за ръководство на България. Всички знаем, че през последните няколко години имаме целенасочени опити от страна на президента и на неговия щаб има опити да се популяризира така наречен президентска република, за концентрация на властта в ръцете на един мощен президент.

Според проф. Минчев в лявата част от политическия набор има бездънен разпад и фрагментиране, което не създава ляв план, който да им смисъл от позиция на потребностите и националните ползи на България:

" Аналогична е обстановката и в дясното, където имате една към момента мощна клиентелистка национална партия като ГЕРБ, една мощна етно-корпоративна пирамида като Движение за права и свободи, само че имате и минимум 1,5 милиона " свободни " гласоподаватели, които не припознават ГЕРБ и Движение за права и свободи, а желаят да видят една достоверна дясноцентристка, уравновесена политическа мощ, която да знае кои са българските проблеми и да предлага рационални отговори на тези проблеми ".

Той акцентира, че и вляво и вдясно има потребност от възникването и развиването на сходни политически сили.

По думите му Има Такъв Народ, " Възраждане " и " Величие " са антисистемни партии.

Настоящата политическа обстановка е наказване за всички тези, които с лека ръка разтуриха кабинета " Денков ", уточни политологът и посочи:

" Както за ГЕРБ и Движение за права и свободи, които се пробват да създадат ново държавно управление, по този начин и за ПП-ДБ, които играеха една доста лекомислена игра с сътрудниците си от ГЕРБ и от Движение за права и свободи, залагайки националния интерес да го провалят заради свои котерийни неразбирателства. Сега всички те заплащат сметката. ПП-ДБ с това, че паднаха на половината от гласоподавателите си. ГЕРБ и Движение за права и свободи с това, че са най-мощните партии на статуквото, които се намират в дълбока политическа изолираност. Те ще създадат държавно управление единствено в случай че съумеят да се спогодят по някакъв метод с кръга от по-дребни политически обединения ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР