Парадоксално, но във време когато огромно количество хора се нуждаят

...
Парадоксално, но във време когато огромно количество хора се нуждаят
Коментари Харесай

Защо една трета от световното население все още няма достъп до интернет?

Парадоксално, само че във време когато голямо количество хора се нуждаят от „ интернет отмора “, то 37% от хората по света или към 2,9 милиарда души, към момента живеят без никакъв достъп до интернет.

Това демонстрират данни на отчет на Международния съюз по далекосъобщения на Организация на обединените нации, представени от money.bg. Данните са още по-шокиращи на фона на мощния световен растеж на броя на потребителите на интернет. Цифрата доближи 4,9 милиарда през 2021 година За съпоставяне през 2019-а са били 4,1 милиарда консуматори.

Дистанционното образование и работата от у дома, както и нуждата от достъп до вести, услуги, опазване на здравето, електронна търговия и онлайн банкиране, като отдалечено банкиране, се считат за главните аргументи, оказващи въздействие върху увеличението на броя на интернет потребителите. Приблизително 782 милиона души са получили достъп до интернет през от 2019 година до момента, което е увеличение  от 17%.

Броят на интернет потребителите в международен мащаб нараства с повече от 10% през първата година на пандемията, което е най-голямото нарастване за година най-малко от десетилетие.

96% от хората, които към момента нямат достъп до интернет (2,9 милиарда) живеят в разрастващите се страни. За най-бедните страни достъпът до интернет постоянно е сложен.

Почти три четвърти от международното население в никакъв случай не е било онлайн. Хората, които не са имали в никакъв случай достъп до интернет, живеят в 46-те най-слабо развити страни.

Според отчета, „ мощният напредък на интернет потребителите от 2019-а до момента, значително, се дължи на нарастването в разрастващите се страни, където достъпът до интернет е повишен с повече от 13%.

В международен мащаб приблизително 62% от мъжете употребяват интернет спрямо 57% от дамите. Младите хора, мъжете и жителите на градовете употребяват повече интернет, в сравнение с възрастните хора, дамите и жителите на селата, като разликата сред половете е по-изразена в разрастващите се страни.

Въпреки че цифровото разделяне сред половете става все по-малко във всички райони на света и на процедура не съществува в развития свят (89% от мъжете и 88% от дамите са онлайн), остават огромни разликите в най-слабо развитите страни (31% от мъжете и едвам 19% от дамите са онлайн).

Разделението сред половете е изключително очевидно в Африка (35% от мъжете по отношение на 24% от жените) и арабските страни (68% от мъжете по отношение на 56% от жените).

Голяма част от „ цифрово изключените “ са изправени пред огромни провокации, като беднотия, неначетеност, стеснен достъп до електричество и липса на цифрови умения и познания.

„ В най-слабо развитите страни съвсем три четвърти от хората в никакъв случай не са имали достъп до интернет “, изяснява Дорийн Богдан-Мартин, шеф на телекомуникационното развиване на интернационалния съюз по далекосъобщенията.

Градове и села

Разликата сред градовете и селата също е огромна. В международен мащаб доста по-голяма част от хората от градовете имат достъп до интернет, което не е изненадващо – 76% от жителите на градовете имат достъп до интернет, в сравнение с едвам 39% от хората в селски региони. Все отново в развитите стопански системи разликата сред градските и селските региони наподобява незначителна във връзка с потреблението на интернет, като 89% от хората в градовете са употребявали интернет през последните три месеца, спрямо 85% в селата. В разрастващите се страни това съответствие е 72% към 34%.

Пропастта сред поколенията

Разликата сред поколенията е явна във всички райони на света, отбелязва отчета на Международен съюз по далекосъобщения. Около 71% от международното население на възраст 15-24 години употребява интернет, спрямо 57% от всички останали възрастови групи.

Разликата сред поколенията е най-силно изразена още веднъж в най-слабо развитите страни, където 34% от младежите са онлайн, спрямо едвам 22% от останалата част от популацията.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР