Парадокс за родителите - държавата разрешава почасово посещение на детски

...
Парадокс за родителите - държавата разрешава почасово посещение на детски
Коментари Харесай

Почасовата забавачка в София по-скъпа от целодневната детска градина


Парадокс за родителите - страната позволява почасово посещаване на детски градини за деца на 3 и 4-годишна възраст, без обаче да го финансира. Така 3 часа в забавачката дневно излизат на родителите по-скъпо от целодневен престой с хранене, осведоми bTV.

Синът на Стоянка Благоева е признат на почасова организация в детска градина в София. Тъй като не може да влезе на целодневна, родителите му го записват. Има право да посещава заведението 3 поредни часа заран за 1.30 лева на час.

„ Не знам за какво, таксата би трябвало да е по-висока от децата, които вървят целодневно, които се образоват, спят там и се хранят. Недоумявам”, споделя Стоянка Благоева.

Майката написа писмо до Столичната община, в което пресмята, че таксата за месец октомври излиза 89,20 лева, а за дете на целодневна форма - 60 лева

От Столичната община дават отговор, че цената е изчислена от финансисти. Базата, върху която е образувана, е единният разходен стандарт.

Единния разходен стандарт за децата в тази възраст е 1870 лв., а през идната година ще бъде повишен на 2190. Детските градини обаче не получават държавна помощ за децата на почасова организация.

Обяснението на министерството почасовите визити не въздействат върху размера на главните типове разноски, свързани с активността на детските градини – хонорари на личния състав, храна, отопление. Липсата на храна обаче кара децата да се усещат разнообразни.

Общината е инструктирала шефовете да дават храна при предпочитание на родителите против възнаграждение, само че по този начин децата би трябвало да прекарат в градината повече от избраните 3 часа.

„ Аз не виждам никакъв проблем детето да остане и да обядва дружно с децата в групата”, уточни Мария Минчева от Столична община – дирекция „ Образование”.

Общината още веднъж приготвя промени в изискванията за приема следващата година. Казуса с почасовата организация ще бъде прегледан.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР