Разпореденото от талибаните ограничаване на производството на опиум в Афганистан,

...
Разпореденото от талибаните ограничаване на производството на опиум в Афганистан,
Коментари Харесай

ООН предупреди за ръст на смъртните случаи от свръхдоза със синтетични наркотици

Разпореденото от талибаните ограничение на производството на опиат в Афганистан, който дълго време заемаше първите места в света на доставки на опиат, може да докара до растеж на смъртните случаи от свръхдоза, защото потребителите на хероин минават към синтетични опиоиди, които се оказват смъртоносни в Европа, се споделя в отчет на Организация на обединените нации, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Миналата година развъждането на опиат в Афганистан, от който се създава хероин, е намаляло с 95 %, откакто миналата година талибаните не разрешиха производството на опиати. Въпреки че производството на опиат в Мианма предходната година се е нараснало с 36 %, то въпреки всичко е намаляло в международен мащаб със 75 %, съобщи  

Службата на Организация на обединените нации за надзор на опиатите и предварителна защита на престъпността в годишния си отчет.

" Резултатът от нескончаем дефицит на афганистански психотропни субстанции може да има многочислени последствия в Афганистан, както и в директните страни и дестинациите на афганистански опиати. Очаква се хероинът на пазара да не е толкоз чист ", се споделя в отчета.

Въпреки че до началото на тази година няма регистриран действителен дефицит на главните пазари за афганистански опиати като Европа, Близкия изток и Южна Азия, това може да се промени, в случай че бъдещото произвеждане се окаже незадоволително.

" Търсенето на услуги за лекуване с опиати, в това число за лекуване с метадон, бупренорфин и морфин с последователно увеличение на дозата, може да нарасне, само че в случай че тези услуги са незадоволителни, употребяващите хероин може да преминат към други опиати ", се споделя в отчета, като се обрисува евентуалното влияние на пониженото предложение на опиати.

" Подобна смяна може да породи обилни опасности за здравето и да докара до увеличение на броя на свръхдозите, изключително в случай че различните опиоиди включват мощно настоящи субстанции като някои аналози на фентанила или нитазени, които към този момент се появиха в някои европейски страни през последните години ", се споделя още в отчета.

" Смъртни случаи от свръхдоза със синтетичния опиат нитазен, който е по-силен от фентанила, са регистрирани в Ирландия, Англия, Естония и Латвия ", съобщи пред публицисти ръководителката на изследователската група на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността Анджела Ме.

" Обикновено употребяващите хероин купуват нещо, което считат за хероин, само че то е било смесено с надалеч по-евтини и по-мощни нитазени ", сподели Ме. Наркотикът се разпознава с проби след гибел, настъпила от свръхдоза.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР