Папагалите са известни не само с високия си интелект, но

...
Папагалите са известни не само с високия си интелект, но
Коментари Харесай

Учени разкриха тайната на дълголетието на папагалите

Папагалите са известни освен с високия си разсъдък, само че и с огромната дълготрайност на живота си. Учени от института " Макс Планк ", Германия, са разкрили повода за дълголетието на тези птици, оповестява уеб сайтът Физ.орг. 

Изследването е обхванало 217 типа папагали . Оказва се, че някои типове могат да живеят до няколко десетилетия, което нормално се следи единствено при огромните птици.

За задачите на първото по рода си изследване създателите му са си сътрудничили с интернационалната организация Species360 и са събрали данни за над 130 000 папагала от 1000 зоопарка по света. Списъкът включва над 50 % от всички известни типове папагали.

Резултатите са посочили огромни разлики в продължителността на живота при другите типове. Смокиновите папагали живеят не повече от две години, а алените ара - до 30 години. Жълтокоремните какаду от Австралия живеят приблизително 25 години. Някои екземпляри доживяват и до 80 години , което се счита за преклонна възраст даже за индивида.

" Тези числа са в действителност впечатляващи, като се има поради, че хората тежат към 100 пъти повече ", означават специалистите.
Във втория стадий на проучването учените са събрали данни за размерите на мозъка и телесното тегло на всеки тип. Резултатите са посочили, че дълголетниците имат максимален мозък по отношение на размера на тялото.

Учените са стигнали до заключението, че папагалите с огромни мозъци имат по-високи когнитивни качества . Интелектът им разрешава да заобикалят заканите в дивата природа и да живеят по-дълго от своите събратя. Например, в случай че нормалната им храна към този момент не е налична, те са способни да намерят нова и по този начин да оцелеят.

Изследването демонстрира също, че храненето не оказва въздействие върху продължителността на живота на птиците.

В бъдеще екипът възнамерява да изследва дали дълголетието на папагалите се въздейства от обществените връзки и способността им за учене.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР