Папагалите могат да бъдат определени като най-очарователните птици заради красотата

...
Папагалите могат да бъдат определени като най-очарователните птици заради красотата
Коментари Харесай

Черно какаду

Папагалите могат да бъдат избрани като най-очарователните птици поради хубостта и говорните им умения. Разнообразието от типове измежду тях е в действителност удивително. Те биват класирани по величина, разноцветност, както и по разнообразни други индикатори.

По отношение размера и силата на клюна шампионата се държи от типа черно какаду. Този наедрял папагал елементарно може да отхапе човешки пръст, по тази причина и името му - какаду в превод от малайски значи резачка.

Тъй като се отглежда и като домакински любим, добре е да се знаят присъщите му особености.

Класификация на черно какаду

Видът черно какаду е прочут още като палмово какаду и какаду на Голиат и съставлява огромен опушен сив или черен папагал от фамилията на какадутата. Познава се незабавно по огромния си черен клюн и алените петна по бузите.

Палмовото какаду с латинско наименование Probosciger atterimusи е разказано на първо време от немския натуралист Йохан Фридрих Гмелин през 1788 година като Psittacus aterrimus. Преводът от латински значи дълъг нос, визирайки клюна му и прилагателно черен, т.е. птица с черен дълъг клюн.

Палмовото какаду е член на подсемейството бели какаду Cacatuinae, което е измежду най-ранните представители на семейство какаду. Познати са 4 подвида - като един е характерен и 3 едва диференцирани.

Описание на черно какаду

Птицата е с дължина от 55 до 60 сантиметра и тежи от 900 до 1200 грама.

Черното какаду се отличава с огромен гребен и може би най-голямата човка измежду всички други папагали. Голямата човка им оказва помощ освен да ядат доста твърди семена, само че мъжките могат да отчупват дебели пръчки от дърветата. Отличителна специфичност са и огромните им червени петна по бузите, които трансформират цвета си, когато птицата е разтревожена или разчувствана.

Дължината на крилото им е 35 сантиметра, а на опашката - 23.8 сантиметра. Човката им е над 9 сантиметра. На главата си имат гребен, дълъг 15 сантиметра.

На цвят са съвсем черни. Клюновете им не се затварят компактно и постоянно се вижда малко от алените им езици. Частично отворената уста улеснява птицата да държи ядки в устата си и в това време да ги чупи. Краката им са сиви или черни с малко пера по бедрата.

При младите птици под перата се вижда жълто, а върхът на човката и окото са бели.

Разпространение и метод на живот на черно какаду

 Начин на живот на черното какаду Снимка: Craig Manners/Pixabay.com

Родното място на този тип е Нова Гвинея, островите Ару и полуостров Кейп Йорк. Птицата не се среща в гъста популация, нормално се следи 1 до 6 индивида, които се хранят дружно. Събират се в двойка по време на размножителния интервал и двамата родители се грижат за дребното.

Ако птиците се съберат в група, това нормално е преди изгрев в открита или тропическа гора, преди да се върнат на обособените им места за нощуване.

Хранене на черно какаду

Черното какаду се храни по изгрев слънце. Диетата му се състои най-вече от диворастящи плодове и ядки. Тази птица е доста търсена за домашно развъждане поради забавната си визия. Собствениците им ги хранят с гранули, примес от семена за птици и разнообразни ядки - бадеми, фъстъци, кедрови ядки, бразилски орехи, слънчоглед и други. Плодовете, зеленчуците и кореноплодните също са част от менюто им. Когато източниците на храна намалеят какаду дъвчат дървесни елементи.

Размножаване на черно какаду

Чифтосването е предшествано от ухажване при тези птици. Мъжкият и женската се доближават с разперени крила един към различен. Мъжът свири мощно и прави поклони един след различен, а кожата на лицето му става наситено алена. Тези ритуали са неповторими, тъй като черното какаду е моногамна птица и формираната двойка остава за цялостен живот.

Сезонът на чифтосване зависи от локалния климат, само че нормално е от август до януари. Палмовите какадута не могат да изкопаят личните си гнездови кухини. Те употребяват подготвени огромни кухини в палмовите дървета.

Гнездата им са дълбоки до 1 метър и с диаметър от 25 до 60 сантиметра. Облицоват ги с натрошени клончета на дъното, а върху тях лежи яйцето.

Палмовото какаду снася по 1 яйце и го мъти от 30 до 33 дни. Малкото пиле е голо и безпомощно. Отглеждането му лишава от 100 до 110 дни на възрастните, което е най-дългият интервал измежду всички типове папагали.

След овакантяване на гнездото младата птица е подвластна от родителите си още 6 седмици, тъй като към момента не е способна да лети. Като самостоятелен субект младото какаду остава покрай родителите си до идващия размножителен сезон, а след това възрастните изгонват младата птица от региона си. Смята се, че половата зрялост при този тип настава на 7-8 години.

Черно какаду като домакински любим

 Разпространение на черно какаду Снимка: HLux/Pixabay.com

Тази птица е доста търсена за домашно развъждане. Трябва да се знае, че дивите птици и тези в плен имат друго държание. Птицата в клетка може да развие стрес и да стартира да скубе перата си.

При положително и умерено развъждане тя се научава да имитира човешки звуци и тирада. Черното какаду е горделивост за своя собственик, само че би трябвало да се има поради, че това е свободолюбива птица, която се изнервя, в случай че е непрекъснато затворена в клетка. Пускането на какаду на независимост из пространствата би трябвало обаче да се следи зорко, тъй като това пернато е много огромно по мярка, със мощен клюн, а ползата му към заличаване на имуществото може да продължи дълго, в случай че никой не го следи.

Черното какаду е доста умна птица, както и общителна и в случай че стои непрекъснато сама, може да стартира да демонстрира автоагресия. Затова е нужно всеки евентуален притежател да реши дали има задоволително свободно време, което да прекарва със своя питомец.

Друга специфичност на характера на какадуто е експанзията. Птицата има доста мощен клюн и е допустимо да нарани съществено ръката на стопанина, в случай че е раздразнена. Това може обаче да се случи и по време на игра, по тази причина деликатен или умел човек е по-подходящ притежател на такава птица.

Черното какаду е шумна птица. Когато е на независимост, тя комуникира с другите посредством мощно и остро изсвирване. В плен палмовото какаду не се отхвърля да издава звуци, а те са много мощни и в случай че се отглежда в апартамент, това сигурно ще съставлява проблем. За да не скучае и да крещи, какадуто би трябвало да разполага с задоволително играчки, когато прекарва времето си без собственик в близост.

Тази птица обича водата и постоянно се къпе и плува, по тази причина се нуждае от езерце или уместно водно тяло за нея. Птицата може да бъде пръскана и от бутилка с вода. Когато водата я пръска, тя виси надолу с главата и с разперени криле, излагайки корема си на струята.

Черното какаду е една от най-скъпите птици на пазара за домашни любимци. Тя обаче е и една от най-дълголетните. Средната дълготрайност на живота им е избрана на 90 години. Затова при осиновяването на подобен домакински любим стои въпросът за повече от един притежател, който да поеме развъждането му. Най-често това е домашна птица, която се предава от потомство на потомство.

Черното какаду не е сериозно заплашен тип, само че е необичаен представител на папагаловите птици, тъй като двойката отглежда единствено по едно малко всяка година. За целия си живот една двойка може да даде живот на към 30 черни какадута.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР