Еврейка с български корени стана първата жена президент на Мексико.

...
Еврейка с български корени стана първата жена президент на Мексико.
Коментари Харесай

Паси и Лорер се обявиха за братовчеди на новата президентка на Мексико

Еврейка с български корени стана първата жена президент на Мексико. Родът на Клаудия Шейнбаум идва от Пловдив, а от Организация на евреите в България " Шалом " оповестиха, че у нас живеят нейни братовчеди. Един от тях бил ръководителят на РОЕ " Шалом " София - Ели Анави. Той обаче не бил единственият роднина на новия водач на Мексико. Бившият външен министър Соломон Паси също бил уверен, че е братовчед на Шейнбаум. 

В първите часове след успеха на Шейнбаум стартира разплитането на нейната българска история. Твърди се, че нейните баба и дядо по майчина линия са евреи, които живеят в Пловдив. През 1940 година те бягат от града с цел да се спасят от Холокоста и по този начин се озовават в Мексико. Там се ражда майката на новият президент на страната. Баща й също е евреин, само че неговият жанр идва в Мексико от Литва. 

Оттук нататък следенето на историята на Шейнбаум беше сложна. В Пловдив има указател на всички евреи, родени в града до 1926 година Но без съответни имена или рождени дати е мъчно да се наблюдава роднинската връзка. По-късно обаче историкът Мимо Райчев разкри кои са предците на Клаудия у нас. 

Според него бабата на Клаудия Шейнбаум се споделя Матилда Семо Калев, а дядото – Йосиф Пардо Бенджаминов. Те обаче не участват в регистъра на организацията на евреите „ Шалом-Пловдив “.

“Може да са живели в Пловдив, само че да не са раждани тук ", съобщи ръководителят на организацията Светлозар Калев.

Но някогашния външен министър Соломон Паси пък е уверен, че с Клаудия са родственици.

" Това е остаряла фамилна легенда, която ще се окаже истина. Дори ме бяха предизвестили: „ Една твоя братовчедка може да стане президент на Мексико “. Дочувал съм, само че не съм имал връзка с нея ", съобщи самият той. И добави, че историята на връзките на двата рода - Паси и Калев, са разказани в детайли в книгата му.

" Оттам идва и Илко Ешкенази, лека му пръст!, някогашният вицепремиер. Въпросната президентка на Мексико е братовчедка по линия на рода Калев. Елиезер Калев е роден през 1815 година и е спасявал от бесилката доста бунтовници, взели участие в Априлското въстание. Къде е давал подкупи, къде като член на правосъдно жури. Опитвал е по всевъзможни способи. Затова кръщават от признателност улица в Пловдив поради избавените бунтовници. Неговата щерка се споделя Донуча, което е умалително от Дона. Въпросната дама е омъжена за моя прародител Исак. От същата фамилия Паси-Калев произлиза тази президентка Клаудия Шейнбаум ", изясни той. 

Но не е единственият. За братовчед на Шейнбаум се разгласи и  депутатът от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер.

" Новият президент на Мексико е потомка на български евреи с фамилия Пардо, тъкмо като майка ми Матилда – от софийския жанр Пардо. Дядо ми по майчина линия Елиас Пардо беше лекар-невролог, роден в град Фердинанд, днешна Монтана. По-късно следва медицина и остава да живее и да работи в София ", написа той във фейсбук. 



" Името на Йосиф Бенджаминов съответствува с лице от обща фотография с доста лица. Вероятно индивидът е имал две печатници ", добавя към историята Мимо Райчев.

Оказва се, че дядото на президентката на Мексико имал две печатници в Пловдив. Едната носела името " Балкан " и се е намирала на ул. " Княз Фердинанд " 3, в този момент ул. " Христо Г. Данов ". Другата е била на ул. " Търговска ", в този момент " Райко Даскалов ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР