Папа Франциск, който е известен със загрижеността си към затворниците,

...
Папа Франциск, който е известен със загрижеността си към затворниците,
Коментари Харесай

Папата изми нозете на 12 затворнички в Рим

Папа Франциск, който е прочут със загрижеността си към пандизчиите, изми нозете на 12 затворнички, като част от обред, с който се отбелязва Велики четвъртък , съобщи Франс прес.

Папата посети женския затвор " Ребибия " в североизточната част на италианската столица този следобяд. Той към този момент е правил този обред там през 2015 година, само че за първи път в този момент той мие краката на затворнички.
 
 папата затворнички БГНЕС



Седнал в инвалидна количка, Светият отец изми краката на всяка от 12-те затворнички , някои от които се просълзиха. После той избърса с забрадка нозете им, които най-после целуна.

Осемдесет и седем годишният папа изглеждаше в положително здраве , макар че през последните дни здравословното му положение даваше мотив за безпокойствие заради повтарящи се инфекции, които на няколко пъти му попречиха да прочете проповедите си.
 
 папата затворнички БГНЕС

" Всички ние претърпяваме дребни и огромни неуспехи ", сподели папата в спонтанна проповед по време на литургията, отслужена в двора на центъра за задържане, където са затворени към 370 дами.

Измиването на нозете е " жест, който ни приканва да служим на другите ", добави той като преди ритуала се ръкува със затворничките.



В християнската традиция Велики четвъртък е денят, в който Христос измива нозете на апостолите си по време на Тайната вечеря. Ритуалът се е запазил в цялото християнство, като се изключи някои клонове на протестантството, показва Агенция Франс Прес.

Той е главен миг от Страстната седмица , която отбелязва последните дни на Христос преди възкресението му.
 
 папата затворнички БГНЕС
От избирането му през 2013 година за глава на Римокатолическата черква папа Франциск на няколко пъти посещава затвори и бежански центрове на Велики четвъртък, където измива нозете на някогашни мафиоти, заболели и маргинализирани хора.

В петък вечерта той ще оглави възстановка на Кръстния път в Колизеума - събитие, на което той не съумя да участва през 2023 година по здравословни аргументи, отбелязва Агенция Франс Прес.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР