Папа Франциск и патриарх Неофит се срещнаха в Синодната палата.

...
Папа Франциск и патриарх Неофит се срещнаха в Синодната палата.
Коментари Харесай

Франциск към Неофит: Ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

Папа Франциск и патриарх Неофит се срещнаха в Синодната палата. На срещата участваха още кардинали и епископи от Ватикана, съпътстващи го във визитата му.

" От името на Светия Синод на Българската православна черква - Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с " Добре пристигнали " . Добре пристигнали в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на доста други Божии светци и угодници, с помощта на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се популяризира в Европа и оттатък нейните лимити ", сподели в обръщението си към папата патриарх Неофит.
 Папа Франциск на българска земя онлайн
Папа Франциск на българска земя

Папа Франциск идва с обръщение на мир

Той посочи още, че " глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска черква е самичък Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш категоричен дълг е да пазим Неговия транспортен съд от каквито и да е пробойни, с цел да се спасят повече човешки души ".

Патриарх Неофит: " Стараем се да опазваме Църквата, която е " без леке, или недостатък, или нещо сходно " (Еф. 5:27) и поставяме всички старания да не позволяваме взаимни отстъпки с вярата. Радваме се всякога, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения. "

От своя страна папа Франциск показа в обръщението си: " В насладата на възкръсналия Господ насочвам към Вас пасхалния привет в тази неделя, която в Християнския изток е наричана " Томина неделя ". Съзерцаваме апостола, който поставя ръка в ребрата на Господ и откакто е докоснал раните Му, изповядва: " Господ мой и Бог мой! " (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха измежду нас, християните, са мъчителни разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И през днешния ден допираме с ръка техните последици. Но може би, в случай че сложим дружно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, в случай че, признавайки нашите недостатъци, се потопим в Неговите рани от обич, можем да намерим още веднъж насладата от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на еднакъв олтар пасхалната загадка. "
 Папа Франциск прочете молитвата
Папа Франциск прочете молитвата " Царица Небесна " пред миряни

Царицата на небето да пази другите култури в България

Папа Франциск: " Бих желал още веднъж да благодаря за оказания ми банкет и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си загатна за тази братска среща. Христос Воскресе! ", приключи словото си папата.

Срещата приключи с благопожелания и ентусиазъм от Пасхалната наслада, написаха в прессъобщение от уеб страницата, отдаден особено на визитата на патата в България.

След приема в Светия Синод папа Франциск посети Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и се поклони пред Северния олтар на Храм-паметника , носещ името на Светите братя Кирил и Методий.
 Папа Франциск се помоли уединено пред престола на Светите братя Кирил и Методий
Папа Франциск се помоли уединено пред престола на Светите братя Кирил и Методий

Негово Светейшество приведе глава и закри с ръце очите си в " Св. Ал. Невски "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР