Паола Тама - репортер, отразяващ икономиката на ЕС, и Лили

...
Паола Тама - репортер, отразяващ икономиката на ЕС, и Лили
Коментари Харесай

Заложническа тактика: Как Орбан изнудва Брюксел за милиардите

Паола Тама - кореспондент, отразяващ стопанската система на Европейски Съюз, и Лили Байър - кореспондент, покриващ Централна Европа, в разбор за европейския " Политико "
Унгарският министър председател Виктор Орбан държи Европейски Съюз като пленник, на искайки си милиардите евро в подмяна на повдигане на ветото по въпроси като помощта за Украйна и световната договорка за корпоративния налог. Става дума за парите от фондовете на Европейски Съюз, които съгласно него страната заслужава да получи като членка на съюза. Брюксел обаче ги задържа поради подкопаването на демократичните полезности в Унгария и упорства Будапеща първо да извърши серия от промени.

В момента двете спорещи страни се придвижват към съглашение - чака се скоро Европейски Съюз да разблокира парите, откакто Унгария даде обещание да вкара промени. Европейските водачи упорстват с ограниченията да бъде комплициран завършек на неспазването на демократичните правила и евросредствата да бъдат по-добре предпазени от корупция. Будапеща твърди, че е откровена, когато дава обещание да извърши уговорките си.
Реклама
Но недоизказан остава главен фактор, който тласка договарянията към привършване - Орбан блокира едни от най-належащите за Европейски Съюз начинания, в това число незабавната помощ от 18 милиарда евро за Украйна и международната договорка за въвеждане на най-малък корпоративен налог. Неговата цел? Да накара Брюксел да му даде милиардите. " Това чисто и просто е изнудване ", показва посланик от Европейски Съюз.

Залозите са високи. При неналичието на съглашение Брюксел рискува да загуби репутацията си, че може да даде обещаната помощ на Киев или да приключи подкрепяната от него световна данъчна сделка. Финансовите министри на Европейски Съюз официално ще кажат мнението си дали да се провиснал парите на Унгария на 6 декември. Но крайния резултат към този момент наподобява съдбоносен.
Унгария най-сетне седна на масата за договаряния, защото не желае да загуби средствата от Европейски Съюз.
Брюксел и Будапеща спорят за ерозията на демокрацията в Унгария от години. Но опцията да се изгуби достъпът до европейските милиарди докара борбата до точка на шупване. Европейската комисия (ЕК) желае държавното управление на Орбан да укрепи правосъдната самостоятелност и да усъвършенства антикорупционните ограничения, като се пробва да окаже напън посредством задържането на 5.8 милиарда евро от фонда за възобновяване от пандемията и орязването на 7.5 милиарда евро от регулярните еврофондове. След месеци на опълчване Унгария най-сетне седна на масата за договаряния, защото не желае да загуби средствата от Европейски Съюз на фона на икономическите компликации.
Реклама
Крайните периоди наближават. Времето за Брюксел да утвърди унгарския дял от възстановителните фондове изтича и се чака решението да бъде взето до края на месеца. А Орбан би трябвало да извърши обещаните 17 промени или да не получи част или всички 7.5 милиарда евро. Сделката е в развой на оформяне, като Будапеща евентуално ще получи достъп до парите от фонда за възобновяване, в случай че приключи промените, което Европейска комисия ще показа като крачка напред.

Като част от заформящия се политически компромис препоръчаното прекъсване на 7.5 милиарда евро евентуално също няма да бъде изпълнено, макар че Брюксел към момента би трябвало да завърши позицията си. Европейски Съюз акцентира, че процесът може да бъде рестартиран, в случай че антикуропционните промени не доведат до резултат. Все отново предстоящата победа за Орбан идва с опасности за дългогодишния маджарски водач. Поведението на Будапеща я направи по-изолирана от всеки път на европейската сцена и доверието към страната е в най-ниската си точка. Същевременно антикорупционни деятели настояват, че промените на Орбан са незадоволителни, а плануваните ограничения за правосъдната реформва са прекомерно малко и прекомерно късно. Това значи, че нови финансови борби с Европейски Съюз може да предстоят.
Европейски Съюз акцентира, че процесът може да бъде рестартиран, в случай че антикуропционните промени не доведат до резултат.
Европейска комисия би трябвало да утвърди възстановителния проект на Унгария до края на ноември, с цел да има задоволително време за страните от Европейски Съюз да одобряват и да завършват съглашението с Будапеща до края на годината. Това е крайният период, след който държавното управление на Орбан ще загуби 70% от грантове на стойност 5.8 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР