Панихида в памет на дядо Добри - Добре Димитров Добрев,

...
Панихида в памет на дядо Добри - Добре Димитров Добрев,
Коментари Харесай

Прощаваме се с дядо Добри - светецът, дарил всичките си имоти на Българската православна църква

Панихида в памет на дядо Добри - Добре Димитров Добрев, прочут като Светецът от Байлово, беше отслужена в храма в неговото село. Мнозина помнят стареца, който облечен в национална носия, смирено просеше лепта пред храмовете и я даряваше на църквите. Малцина се навеждаха, с цел да чуят тихите му житейски упътвания.
Прочетете още
На 13 февруари се навършват шест години от блажената кончина на Добре Димитров Добрев (дядо Добри). Той умря в Кремиковския манастир на 103-годишна възраст, на 13 февруари 2018 година Хората го назоваха " Божия пътешественик ", " Безсребреника " или " светецът от Байлово ".

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово. Баща му е умрял в Първата международна война и майка му е отгледала децата си сама. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Той е венчан през 1940 година - време, в което България взе участие във Втората международна война. При една от бомбардировките над София снаряд е паднал покрай него и съвсем го е лишил от слух. Добре има четири деца, две от които надживява.

През годините дядо Добри се отделя от материалното в живота и се посвещава напълно на духовното, се споделяше в известието за кончината на дядо Добре от 2018 година от Българската патриаршия.

Около 2000 година дядо Добри взема решение да подари всичките си парцели на Българската православна черква. Почти всеки ден той ходеше пешком или идваше с рейс до София и пред вратите на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " или на църквата " Св. Седмочисленици " събираше пари, които по-късно даряваше.

През 2009 година дядо Добри подари 35 700 лева на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и това е най-голямото частно подаяние в историята на храма, съобщи Българска телеграфна агенция. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР