Пандемията роди нови звезди на корпоративния небосклон - щедри на

...
Пандемията роди нови звезди на корпоративния небосклон - щедри на
Коментари Харесай

Пандемичните звезди и уроците за всички инвеститори

Пандемията роди нови звезди на корпоративния хоризонт - великодушни на обещания за "новата действителност " Страхът да не се изпусне шанса ги изведе напред, само че бързо последва приземяване Историята повтори срутва от 2001-ва и следва да разберем кой ще се издигне от пепелта
Сезонът на докладите в Съединени американски щати не донесе съвсем никакви положителни вести за вложителите в софтуерния бранш. Притеснителни се оказаха не толкоз резултатите за последните три месеца на 2021 година, а прогнозите за идните тримесечия. С изключение на шепата колоси, които разполагат с доста необятна диверсификация на приходите - Microsoft, Alphabet и Amazon, съвсем всички останали компании разочароваха и акциите им поеха надолу. При това със скорост, която напомни на мнозина пръсването на дотком балона от 2001 година

При няколко компании обстановката е тъкмо такава: от всеобщи любимци, радвали се на бурна еуфория, те се трансфораха в отровен актив , записал срив в цената си. Това е в резюме историята на " пандемичните звезди " - фирмите, от които се очакваше да бъдат новите водачи в свят на изолираност, ваксини и отдалечена работа.

Да върнем лентата обратно - към края на 2019 и началото на 2020 година От Китай идва новината за нов вирус, който се популяризира с висока скорост и нанася големи вреди - тежко боледуване и нараснала смъртност. Първите случаи в Италия, парализирането на здравната система, шоковото прекъсване на пътуванията и неочакваните локдауни. Рязко към върха: обещанията за новото време В този миг изгряха звездите на няколко компании - Zoom Video Communications е типичният образец - програмен продукт за видео диалози, който внезапно беше общопризнат като норма за отдалечена корпоративна връзка. Главоломен растеж на потребителите, изпреварен от още по-силен растеж в цената на акциите на компанията - над 750% сред януари и октомври 2020! Затварянето у дома провокира и упования за разрушение и изграждане отначало на спортните услуги: на сцената излезе Peloton с домашни уреди, предлагащи и персонализирани тренировки. 500% растеж в цената на акциите, голям възторг и в последна сметка - срив.
Реклама
Постепенно очакванията за излаз от пандемията се насочиха към фармацевтичния бранш. Със скорост, невиждана до момента, започнаха клинични тествания на разнообразни ваксини, а погледите се концентрираха върху шепа компании. Сред най-атрактивните бяха Moderna и Novavax. Изстрелване със съoтветно над 2000% и над 8000%, което на процедура се равняваше на очакване, че двете компании могат да решат световния проблем. Уви, последваха сривове от по 70-75% в цената на акциите им.

Сред пандемичните звезди можем да прибавим TelaDoc, Quidel, DocuSign, Wix и още редица компании, които обещаваха цифрова промяна и акомодация към променената среда - както работна, по този начин и домашна.

В таблицата са показани 15 компании, които можем да причислим към пандемичните звезди - с внезапно повишаване през 2020 година и последвало изтрезняване, изтрило 50 или повече % от пазарната им капитализация. И още по-рязко надолу Обещанията на обсъжданите компании да са носителите на смяната бяха великодушни. В реалност всяка от тях има собствен страховит артикул и бизнес предложение. Именно това прави и последвалите провали още по-горчиви. Защо се случи по този начин? Основният мотор на колосалните растежи от 2020 година са свързани с модата и нервността: в свят на разрушени канали за доставка, изолираност и карантини не бяха доста фирмите, които да са притежател на смяната. Затова и дребното положителни оферти приковаха цялото внимание.

Рязко се видя резултатът FOMO: страхът да не се изпусне опцията, като той обхвана и огромна част от новите и неопитни вложители, научаващи всичко от форумите на Reddit и въоръжени с платформата на Robinhood за елементарен и съвсем безвъзмезден достъп до тържищата.
Реклама
В дните от първата половина на 2020 година корпоративни вести за брой нови клиенти или поръчки биваха жадно поглъщани от вложителите и превръщани в скокове от по 20-50% дневни растежи в цената на обсъжданите компании. В първите тримесечни доклади фокусът падна върху прогнозите за нови поръчки и нови клиенти, а това предизвикваше нова вълна на еуфория. Така нервността се засилваше и самоподхранваше, а върху фирмите се стовари тежката отговорност да отговорят на упованията със солидни резултати. Бизнес модели под въпрос Постепенно след еуфорията пазарите се настроиха на вълна резултати, и по-специално към оправдаване на упованията. Именно това се оказа сложната част, тъй като в доста от случаите стана ясно, че бизнес моделът напълно не е по този начин резистентен, а локдауните започнаха да се разхлабват. В случая на Zoom да вземем за пример, които на база упованията от октомври 2020 година надали не трябваше да поемат цялата корпоративна връзка на развития свят, с цел да оправдаят капитализацията си, действителността се оказа много неприятна: Microsoft и Alphabet усъвършенстваха доста услугите и продуктите си и ползата към Zoom просто изчезна. Големите знаеха по какъв начин и бързо изядоха дребните.

При Peloton развиването беше сходно: внезапно стана ясно, че карането на колело у дома в действителност не може да замести спортуването навън и в спортните зали и растежът се изпари. Така се случи и с фармацевтичните звезди - конкуренцията за ваксини и проучвания изведе напред няколко компании и упованията се разпределиха доста по-равномерно. Стана ясно, че Moderna и Novavax няма да са тези, които ще имунизират цялото човечество, и сривът не закъсня. Какво да чакаме Случилото се в действителност припомня доста това, което видяхме при започване на XXI век при пръскането на дотком балона. Тогава всички пострадаха и доста от считаните за перспективни компании от дълго време са история. От пепелта тогава се възродиха днешните колоси: и Alphabet, и Amazon, и Microsoft бяха пометени тогава, само че през днешния ден са на върха на корпоративния свят.

Същото може да се случи и на някоя от пандемичните звезди. Стига да успее да откри по какъв начин да реализира:

диверсифициране на паричните потоци да избегне придобиване от друга компания да създаде артикул, който мъчно да получи аналог.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика 1 Отбрана 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Отбрана 2 Коментари и разбори 3 Лица Реклама
А за вложителите поуките остават същите, както до момента: да не се поддават на модата, да слагат под подозрение обещанията на фирмите и най-важното - да преглътнат егото и алчността, с цел да съумеят да затворят позициите си с облага.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Андрей Любенов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР