Пандемията от коронавирус доведе до толкова рязък спад на търсенето

...
Пандемията от коронавирус доведе до толкова рязък спад на търсенето
Коментари Харесай

Идва ли денят на Страшния съд за американската петролна индустрия?

Пандемията от ковид докара до толкоз внезапен спад на търсенето на нефт, че светът бързо изчерпва мястото за предпазване на черното злато. Същевременно с това Русия и Саудитска Арабия заляха пазара с ненужно предложение. Този двоен удар докара до срив на цената на петрола до равнища, които трансформират неговото произвеждане в изцяло нерентабилно за американските компании шистови компании, написа Си Ен Ен

Вчера цената на барел американски недопечен нефт West Texas Intermediate (WTI) с доставки през май падна до минусова територия – нещо, което не се бе случвало откогато петролни фючърси стартират да се търгуват на NYMEX през 1983 година

Суровият нефт с доставки за юни продължава да се търгува на равнища от над 20 $ за барел, само че даже тази стойност е пагубна за американската промишленост.

„ При 30 $ нещата към този момент са много зле, а когато стигнем 20 и даже 10 $ за барел, към този момент става въпрос за цялостен призрачен сън “, разяснява Артьом Абрамов, началник изследване в  Rystad Energy

По думите му доста петролни компании поеха прекомерно огромен дълг в положителните времена. Някои от тях няма да може да преживеят този исторически срив.

В условия на цени на петрола от 20 $ за барел, 533 американски компании за изследване и произвеждане на нефт ще разгласи начало на процедура по оповестяване фалит до края на 2021 година, считат от Rystad Energy. При 10 $ за барел, броят на банкрутиралите компании ще доближи 1100.

„ При 10 $ съвсем всяка американска компания изследване и произвеждане на нефт, която има дълг, ще стартира процедура по оповестяване на фалит или ще премисли стратегическите си благоприятни условия “, споделя Абрамов.

Свиването на добива на ОПЕК+ не съумя да постави завършек на суматохата

Най-впечатляващият аспект на този срив на цените е обстоятелството, че той идва единствено няколко дни, откакто Русия и Саудитска Арабия реализираха съглашение за рекордно стесняване на добива на нефт, поставяйки завършек на ценовата война сред двете най-големи експортьорки на суровината.

„ Това ще избави стотици хиляди работни места в енергийния бранш на Съединени американски щати. Искам да благодаря и да поздравя съветския президент Владимир Путин и саудитския крал Салман “, написа Тръмп в Twitter на 12 април, откакто страните от ОПЕК+ се съгласиха да понижат добива на нефт с 9,7 млн. барела дневно.

Въпреки това цената на суровия нефт продължи да пада, което значително се дължи на обстоятелството, че намаляването на продукцията влиза в действие едвам при започване на май. Същевременно с това търсенето остава на рекордно ниски равнища поради ограничаващите ограничения, свързани с пандемията от ковид.

Рекордно ниската майска стойност на петрола идва на фона на терзанията, че до тогава всички хранилища за предпазване на суровината ще бъдат запълнени. Цената на барелите с доставка през юни се сви единствено с 10% до 22 $ за барел. Същевременно с това сортът Брент поевтиня единствено с 5% до 26,50 $ за барел.

Безпрецедентно напрежение в петролната промишленост

Енергийният бранш на S&P 500 е изгубил над 40% от цената си от началото на годината. Noble Energy (NBL), Halliburton (HAL), Marathon Oil (MRO) и Occidental (OXY) са изгубили две трети от цената си. Петролният колос и член на Dow Jones ExxonMobil е с 38% надолу.

Whiting Petroleum се трансформира в първото домино, което падна, откакто някогашната звезда в шистовия бранш подаде заявление за банкрут на 2 април. Това обаче е единствено началото.

Според Rystad, при сюжета с цена на барел от 20 $, банкрут ще бъде разгласен по повече от 70 милиарда $ дълг на фирмите в петролния бранш през тази година, последван от още 177 милиарда $ през идната.

В последна сметка всичко зависи от това какъв брой дълго ще продължи интервала на свръх ниски цени. Бързо възобновяване на цените може да избави доста компании от фалит.

Бъди Кларк от адвокатската адвокатска фирма Haynes and Boone в Хюстън, съобщи, че компанията му е „ извънредно заета “ с подготвянето на процедури по оповестяване на банкрут в енергийния бранш.

„ Не съм виждал сходно нещо през живота си. Това е невиждано “, споделя Кларк.

„ Трудно е да се повярва, че най-оптимистичната ни прогноза е за 100 банкрута през тази година. Това е обстановката, в която се намираме “, прибавя той.

Ликвидацията е на път

Според Кларк в случай че не беше голямата волатилност нa цените на петрола, през днешния ден щеше да има доста повече банкрути в бранша. По неговите думи петролните компании не могат да вършат проекти за реорганизация, защото нямат визия какви ще бъдат цените на суровината.

„ Иронията е, че ниските цени забавиха процеса. Много компании се отхвърлиха от подаването на документи за банкрут, само че същите тези би трябвало да приготвят нов проект за деяние “, споделя Кларк.

Сценарият с всеобщи банкрути обаче може да се трансформира във опция за най-големите играчи на пазара. На доста петролни компании може да се наложи да продадат скъпи площи на извънредно ниски цени. Гигантите Exxon и Chevron може да бъдат изкушени от придобивки.

„ Компаниите с добър финансов баланс ще се възползват от обстановката “, съобщи Скот Морисън от PwC. Той обаче акцентира, че огромните компании няма да бързат с придобивките през идващите 6 месеца, защото първо ще би трябвало да защитят изплащането на дивиденти.

Следващото домино?

Вчерашният срив на цените накара анализаторите да стартират да задават въпроса коя е идната компания в бранша, която ще разгласи фалит.

Според Абрамов „ никой няма да бъде сюрпризиран “, в случай че Chesapeake Energy (CHK) и Oasis Petroleum (OAS) афишират банкрут в скоро време. Наскоро Chesapeake приключи изплащането на дивиденти. Oasis изгуби към 90% от цената си от началото на годината, като сега книжата на компанията се търгуват под 30 цента за акция.

Макар че американските производители на шистов нефт съумяха да претърпя петролната злополука през 2014-2016 година, има терзания, че актуалната рецесия може да остави трайни белези върху шистовата промишленост.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР