Пандемията от Covid-19 може да се окаже плодородно поле за

Пандемията от Covid-19 може да се окаже плодородно поле за ...

Европол: Covid-19 може да се окаже плодородно поле за организираната престъпност в ЕС


Пандемията от Covid-19 може да се окаже плодородно поле за организираната престъпност в Европейския съюз за много години.

Мафиотски структури ще се опитат да се възползват от отслабването на напълно законни бизнес организации и да заемат техните места на пазара.

Това предупреждение се съдържа в публикувания днес доклад на Европол за предизвикателствата пред страните членки на Евросъюза и приоритетите в борбата срещу престъпността в периода до 2025 година:

„Заедно с тероризма организираната престъпност е най-сериозното предизвикателство пред вътрешната сигурност на Европейския съюз“, заяви при представянето на доклада на Европол директорът на агенцията Катрин де Боле.

Тя даде пример как престъпници се възползват от кризата:

„Още в началото на пандемията имаше оферти в интернет и в тъмната мрежа за продажба на ваксини. Сега и извън мрежата вече се предлагат фалшиви ваксини. Много е странно, че някои хора ги купуват, след като е ясно, че в Евросъюза всичко, свързано с това, се движи от правителствата. Тези субстанции са опасни за здравето и не трябва да се купуват“.Източник: bnr.bg