Пандемията от COVID-19 и парите ни. Ще изчезнат ли бизнеси,

...
Пандемията от COVID-19 и парите ни. Ще изчезнат ли бизнеси,
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Средната класа изчезва и без COVID-19!

Пандемията от COVID-19 и парите ни. Ще изчезнат ли бизнеси, ще се появят ли нови след пандемичната конюнктура? Кои са секторите, които в изискванията на ковид процъфтяват?

Стабилни ли са банките у нас и какво би трябвало да научим във време на изолираност и отдалеченост, с цел да сме способни да оцелеем след ковид? В деня на банкера - Левон Хампарцумян с коментар за „ Неделята на NOVA”.

„ Пандемията се отразява на всички аспекти на живота, на стопанската система пък - финансовата сфера, с всичките типове финансови услуги, е просто инфраструктура, която обезпечава работата на действителната стопанска система.

Отразява се с всички отрицателни резултати от вида на неустановеност, на потиснати стопански браншове - несъмнено някои пък процъфтяват. Така че ролята на финансовата сфера в превъзмогването на рецесията ще е съществена”, сподели той.

Запитан кои са секторите, които процъфтяват, той дава отговор: „ Вижте какво се случва с акциите на Amazon и сходни на Amazon компании, да вземем за пример, които се занимават с онлайн доставки”.

На въпрос какво счита за появилата се доктрина на конспирациите, че това е измислено, с цел да може някои хора по света да станат доста богати, междинната класа да изчезне, а всички останали да сме небогати и елементарно управляеми, Хампарцумян разяснява: „ Аз мисля, че надценяваме интелигентността и въздействието на тези хора. Изчезването на междинната класа беше един феномен и без COVID-19.

Тя в последните 30-40 години разликата в приходите на хората стана доста по-голяма в развития свят. COVID-19 единствено форсира процеси, които вървят по този начин или иначе”.

„ Разбира се, това е обратимо - то е циклично. То е циклично, всякога обаче когато се обръща цикълът. Той е основан на 4 фактора-– това са войни, революции естествени бедствия и пандемии”, добави още той.

Левон Хампарцумян разяснява и взетото решение да се удължи мораториумът върху заемите до 31.03. „ Това значи, в случай че би трябвало по този начин по-популярно да се изясни, да купим още малко време, с цел да дадем опция на фирмите и на банките, които са ги финансирали, да не си стрелят в крайници.

Тоест - да могат някои вноски по заеми, това е опция, не е наложително, само че тези, които не могат да заплащат, още малко да не заплащат, без да страда кредитният им рейтинг и без да страда финансовата база на банките”, изясни той.

И добави: „ Без този мораториум банките би трябвало да стартират да си изяждат капитала, покривайки загубите от неплатени заеми. Това е едно динамично равновесие, което единствено купува време - то не взема решение казуса. Купува време всеки да си направи сметката като свърши това нещо по какъв начин ще изплува”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР