Пандемията и предприетите ограничителни мерки са повлияли негативно на търговските

...
Пандемията и предприетите ограничителни мерки са повлияли негативно на търговските
Коментари Харесай

Пандемията силно е ограничила българо-сръбския бизнес

Пандемията и подхванатите ограничаващи ограничения са повлияли отрицателно на комерсиалните връзки сред България и Сърбия в редица браншове. Това означи ръководителят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на виртуална среща във връзка председателството на БТПП на Асоциацията на Балканските покои – АВС, проведена взаимно с Търговско-промишлената палата на Сърбия. Целта на събитието бе да се прегледат и обсъдят благоприятни условия за възобновяване на двустранните стопански връзки предвид на коронакризата. 

Според Симеонов добрите съседски връзки могат да допринесат за по-бързото възобновяване на естествения бизнес поток и стокооборот. На същото мнение бе и шефът на Търговско-промишлената палата на Сърбия Михайло Весович, който подчерта, че доста бизнес и стопански начинания, открити за страните на Балканите, имат една цел – унищожаване на пречките пред бизнеса в района.

Според посланиците на България в Белград Петко Дойков и на Сърбия в София - Желко Йович, за да се преодолее намаленият търговски стокообмен, е необходима активност от страна на бизнеса. Те препоръчват създаване на смесени компании, потребление на предлаганите от индустриалните и свободни зони в двете страни благоприятни условия, както и поддържане на направените вложения. По време на онлайн срещата не упоменат и въпросът за ограничавания достъп на сръбски жители в България, въведен от 15 септември 2021 г. заради пандемията, който има потребност от спешно разрешаване.

Пазарите на двете страни са доста близки, допълващи се и оферират реализация на артикули и услуги както в границите на Европейски Съюз, по този начин и на трети пазари. Представители на Българската организация за вложения и Сръбската организация за развитие споделиха мнението, че дори и съперници в дребни планове, двете страни могат да си сътрудничат в по-мащабни, например за доставки и инфраструктура.

Повече от 30 капиталови плана са били инициирани в България през 2020 година, като 7 от тях са за разгръщане на към този момент съществуващи вложения в страната. Очаква се Сърбия да реализира висок стопански напредък за 2021 година - 7 %. Страната също има положителни достижения за привличане на директни задгранични вложения, бидейки водеща в това отношение в Югоизточна Европа.

По време на виртуалното събитие бяха обменени и бизнес оферти от страна на участващите компании от двете страни. Такива бяха коментирани в секторите винопроизводство, инженеринг, мебелно произвеждане, химическа индустрия, текстилна индустрия, металообработка, хранително-вкусова индустрия, осведомителни технологии и програмен продукт, строителство, търговия, консултантски и други услуги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР