Съдържание:Ползи от топлата ванаКолко често може да се взема топла

...
Коментари Харесай

Колко често може да се взема топла вана?

Съдържание:

Ползи от топлата ванаКолко постоянно може да се взема топла ванаПсихологически аспект на ванитеВъзможни опасности от топлите вани  Колко постоянно може да се взема топла вана?

Топлата вана е обред, който доста хора свързват с релаксация, комфорт и грижа за себе си.

Тя предлага освен физически изгоди, само че и психически, като оказва помощ за справяне със напрежението и умората. Въпреки че взимането на топла вана може да бъде извънредно прелестно, е значимо да се замислим какъв брой постоянно е безвредно и потребно да се прави в всекидневието.

Ползи от топлата вана

Топлите бани оферират редица изгоди, които вършат този обред толкоз скъп. На първо място, топлата вода има релаксиращ резултат, който може да помогне за понижаване на напрежението и тревогата. Когато се потопим в топла вода, телесната температура се усилва, което води до разширение на кръвоносните съдове и възстановяване на кръвообращението. Това спомага за разпределяне на мускулите и облекчение на напрежението, изключително след дълъг работен ден или интензивна физическа интензивност.

Допълнителни изгоди от взимане на топла вана включват облекчение на болките в ставите и мускулите. За хора с хронични болки, ревматизъм или артрит, топлата вана може да бъде удобна, защото топлината спомага за отпущането на мускулите и понижаване на възпалението.

Важно е да се означи, че прибавянето на етерични масла, сол за вана или билки може да ускори тези изгоди. Например, масло от лавандула е известно със своите успокояващи свойства, до момента в който етеричното масло от мента може да помогне при главоболие и отмалялост.

Колко постоянно може да се взема топла вана

 Tопла вана

Общото мнение измежду специалистите е, че взимането на топла вана 2-3 пъти седмично е безвредно и даже потребно. Това разрешава на тялото да се отпусне и да се възвърне, без да провокира нежелани резултати. Важно е обаче да се следи самостоятелната реакция на организма. Някои хора могат да се усещат прелестно след ежедневна вана, до момента в който при други постоянно взимане на топла вана може да докара до изсушаване на кожата или раздразнение.

При взимането на вани, е належащо да се вземат поради и температурните условия. Топлата вода не би трябвало да е прекомерно гореща, защото това може да провокира неприятни чувства или даже да бъде рисково. Оптималната температура на водата е към 37-40 °C. Когато водата е прекомерно гореща, кръвообращението може да се увеличи прекалено, което може да докара до зашеметяване или дехидратация.

Психологически аспект на ваните

В допълнение към физическите изгоди, топлите вани играят значима роля и в психически аспект. Много хора употребяват времето в банята като метод за отбягване на напрежението и за грижа за личното си богатство. Ваната може да бъде миг на уединение и успокоение, което е изключително значимо в натовареното всекидневие. Някои хора даже основават ритуали, свързани с взимането на вана, като прибавят свещи, музика или книги, с цел да създадат прекарването още по-приятно.

Този аспект на психологичното здраве е изключително значим в актуалния свят, където стресът и тревогата са постоянно срещани. Взимането на топла вана може да бъде метод за отключване на творчеството и разформироване на мозъка, което способства за по-добро психологично богатство.

Възможни опасности от топлите вани

 Колко постоянно може да се взема топла вана?

Въпреки многото изгоди, честото взимане на топли вани може да докара и до избрани опасности. Дехидратацията е един от главните проблеми, които могат да зародят при прекомерно дълги или горещи бани. Излагането на високи температури за нескончаем интервал може да докара до загуба на течности и електролити, което е изключително рисково за хора с избрани здравословни проблеми.

Допълнително, топлата вода може да бъде неподходяща за хора с проблеми със сърцето или кръвообращението. Топлата среда усилва сърдечната периодичност и натоварването на сърцето, което може да бъде рисково за хора с хронични болести. Поради това е значимо да се съветва с доктор, в случай че имате подозрения по отношение на сигурността на взимането на топли бани.

Вижте още по какъв начин да почистим ваната и разберете потребен ли е топлият душ.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР