Пандемията и последвалото онлайн обучение забавят решаването на един от

...
Пандемията и последвалото онлайн обучение забавят решаването на един от
Коментари Харесай

Пандемията намали броя на върнатите в клас деца

Пандемията и последвалото онлайн образование забавят решаването на един от най-големите проблеми в междинното обучение - прекомерно огромният дял на отпадащи от учебно заведение деца. Това излиза наяве от преписка сред районното ръководство на образованието в София и шефове на учебни заведения в края на предходната година.

В последните три години МОН организира акция по връщане и задържане на учениците в клас, като най-голям коефициент на обхванатите деца и възпитаници е реализиран към втория период на предходната образователна 2019/20 година, т.е. при започване на 2020 година Според министерството това се следи в по-голяма степен измежду децата на възраст от 5 до 7 години, което се дължи на фокуса върху тези възрастови групи в работата на екипите за обсег. През есента обаче, при започване на актуалната образователна година, коефициентът бележи дребен спад по отношение на втория образователен период на 2019/2020 година, макар че въпреки всичко остава по-висок от равнището през 2017 година, когато стартира акцията.

Предприетите от МОН ограничения и работата на екипите за обсег за определяне статуса на всяко дете и възпитаник имат своя принос за понижаване на последствията от неприсъственото образование за децата и учениците в риск от отпадане, показват от районното ръководство. Въпреки подхванатите дейности обаче преустановяването на присъственото образование е повлияло отрицателно на следните аналитични индикатори: спад на коефициента на обхванати 5- и 7-годишни, което за първата година на наложителното предучилищно и на наложителното учебно обучение е с доста мощни последици за по-нататъшното образование, понижаване броя на върнатите и арестувани деца и възпитаници, увеличение броя на необхванатите (незаписани и отпаднали) деца и възпитаници, увеличение броя на новоотпадналите деца и възпитаници.

Поради всички тези отрицателни трендове шефовете на учебни заведения в София, само че и в страната, са приканени да вземат специфични ограничения. Едно от тях е обезпечаване непрекъснатост на активността на екипите за обсег, като взаимоотношението сред институциите е съгласно обстановката с съответната епидемиологичната конюнктура. Усилията да се съсредоточат на първо място на равнище просветителна институция за навреме определяне на статуса на всяко дете и възпитаник, както и използване на целенасочени ограничения за недопускане на изолирането му от просветителния развой, изключително когато образованието се организира от разстояние, поучават от районното ръководство по образованието в столицата.

Оттам предлагат във фокуса на работата на екипите за обсег да бъдат необхванатите децата и учениците в риск от отпадане, изключително децата на 5-7 години, както и върнатите в просветителната система, с цел да не се допусне повторното им отпадане заради спиране процеса на просветителната им интеграция. За задачата би трябвало да се плануват различни способи за снабдяване на образователни материали, активизиране на просветителните посредници и обществените служащи и други За превъзмогване на насъбраните пропуски в усвояването на образователното наличие пък " следва да се провежда в допълнение образование за учениците в риск от отпадане, както и използване на другите форми на обща и спомагателна поддръжка ".

 

КРИТИКА

Проблемът бе регистриран и в на организацията " Образование България 2030 ". Въпреки сполучливото връщане или записване за първи път на 49 000 деца и възпитаници в просветителната система, Механизмът за обгръщането и задържането им в клас не съумява да се оправи с високите равнища на отпадане от образованието, считат специалистите. През 2019/20 година 3% от учениците са напуснали учебно заведение прибързано - дял, съвсем неизменен за последните 5 година, а едвам 78.7% от децата посещават детска градина (при приблизително 95.4% за ЕС). Мерките, които би трябвало да се оправят с тези проблеми - като наложителна градина за 4-годишните и наказания за непосещаване на учебно заведение, имат спорен и неразбираем резултат. Тук главният им съвет е МОН да направи изчерпателен разбор на механизма, изключително в частта му " задържане ", където има ниска успеваемост, както и да се прибавят нови ограничения по отношение на другите аргументи за отпадане, включително спомагателни действия по адаптиране на учениците в клас и предварителна защита на повторното им отпадане.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР