Паметникът на Съветската армия остава в центъра на София, след

...
Паметникът на Съветската армия остава в центъра на София, след
Коментари Харесай

Кой може да го демонтира? Защо Паметникът на Съветската армия засега остава

Паметникът на Съветската войска остава в центъра на София, откакто Столичната община и страната си трансферираха взаимно отговорността за това кой би трябвало да извърши решението за унищожаване, гласувано още през 1993 година

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари разсъни още веднъж 30-тодишния спор за мястото на паметника, който доста българи назовават МОЧА , от Монумент на окупационната алена войска. Всички политически сили без Българска социалистическа партия споделят, че са съгласни паметникът да бъде изместен от центъра на София, само че не са съгласни по въпроса кой би трябвало да свърши тази работа.

В четвъртък и Столичният общински съвет, и министърът на културата отхвърлиха да се занимават с паметника. Мнозинството съветници в София отхвърлиха предлагането да прегледат отчет за преместването на Паметника на Съветската войска (ПСА) от Княжеската градина в музей, заяви "Дневник ".

Най-голямата група, тази на ГЕРБ, отхвърли предлагането с обяснението, че не е спазена процедура. Втората по бройка група, тази на Българска социалистическа партия, гласоподава поредно "против " и упорства ПСА да остане в центъра, а нейни представители постоянно сервират цветя пред него.

Темата беше повдигната още веднъж от, на чиято територия е паметникът. Ден след началото на войната в Украйна, той заяви, че стартира процедура по пренасяне, откакто в Столичния общински съвет (СОС) всички без Българска социалистическа партия към този момент поддържат концепцията. Той цитира позиции, изказани по време на полемики в Съвета.

Трайков е определен за кмет от " Демократична България " (ДБ), чиито представители са най-активни по тематиката за преместването на паметника. Представителите на ГЕРБ упрекнаха Демократична България, че си прави политическа реклама и споделиха, че не знаят каква стъпка се чака от Столичния общински съвет.

Трайков им отговори от, че в случай че считат решението за унищожаване от 1993 година за годно, "да кажат на кмета госпожа [Йорданка] Фандъкова да го извърши - на тях евентуално не би им отказала ".

В решението от 1993 година написа, че Столичният общински съвет "възлага на кмета на Столичната огромна община да организира нужните процедури за ремонт на скулптурните фигури и барелефи от паметника на Съветската войска ".

ГЕРБ отхвърлиха този апел с обяснението, че паметникът е държавна благосъстоятелност, а не общинска.

"Молбата ми е оттук насетне всички въпроси с преместването на Паметника на Съветската войска да се насочат към четирима индивида – Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов, " сподели зам.-кметът на София Мирослав Боршош . Цитираните от него четири имена са водачите на четирите политически сили, които образуват държавната коалиция.
Може би пренасяне - да, само че не съм аз индивидът, който самосиндикално ще реши.Атанас Атанасов, министър на културата
Министърът на културата Атанас Атанасов ( "Продължаваме смяната ") сподели по-късно в четвъртък, че документите за собствеността на паметника ги няма. Това стана по време на съвещание на парламентарната комисия по просвета. Атанасов се разгласи срещу "разрушаването на каквито и да е монументи ", заяви БНР.

"Може би пренасяне - да, само че не съм аз индивидът, който самосиндикално ще реши къде е мястото на този монумент. Всъщност народът би трябвало да каже където му е мястото ".

Няколко дни по-рано регионалният шеф на София-град Иван Кючуков ( "Има подобен народ ") популяризира позиция по тематиката. Според него паметникът е държавна благосъстоятелност и има формиран акт за държавна благосъстоятелност още през 1947 година Интересен подробност е, че паметникът е издигнат няколко години по-късно, през 1954 година Кючуков твърди още, че съгласно Договора за другарски връзки и съдействие сред Република България и Руската Федерация би трябвало да има съвещания с Москва.
 Граждани стачкуват против съветската експанзия пред паметника.
" " напомня, че това "не е войнишки монумент, защото в него не са положени тленни остатъци на починали войни " и по тази причина не попада в обсега на контракта сред България и Русия. Изданието цитира и протокола от съвещанието на Столичната огромна община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 година, когато е взето решението за построяването. В него написа, че паметникът се построява за "да бъде на централно място, с цел да се минава непрекъснато около него и да упражнява своето политико-възпитателно значение ".

След заявената в четвъртък от ГЕРБ поддръжка за преместването на паметника, за разглобяване на Паметника на Съветската войска разяснява във развиването.

"Бавно и славно МОЧА отива все по-сигурно към полагащото му се място в музея и отвън центъра на прелестната Княжеска градина ". Гражданската самодейност упорства "да бъде комплициран завършек на окупацията на това централно градско пространство ".

Паметникът събира постоянно протестиращи против политиката на модерна Русия и президента Владимир Путин. В последните две седмици той е непрекъснато изписван с думите "убийци ", "окупатори ", "Путлер " и други.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР