Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в

...
Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в
Коментари Харесай

Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени в Европа



Паметникът на Бузлуджа е измежду седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа. Оценката е на най-голямата европейска неправителствена организация за запазване на културното завещание " Европа Ностра ", в която членуват над 250 сдружения от 47 страни.

Президентът на " Eвропа Ностра " световноизвестният тенор Пласидо Доминго дефинира паметника на Бузлуджа като извънредно богатство на Европа. Влизането му в класацията подсигурява изпращането на специалисти в България, които ще се срещнат с представители на държавните институции, виновни за опазването на паметника, а след това ще изготвят безплатно избавителен проект и ще показват разновидности за финансиране на реставрацията на паметника, само че не директно.

Областният шеф изясни, че се работи за привличането на млади експерти от университети по строителство и архитектура у нас и от чужбина, за техническо проучване на структурата на паметника. Вече имало интерес към концепцията. Отварянето на чинията е дълготрайна задача, обвързвана с огромни вложения, само че на Бузлуджа към този момент има обезпечена защита.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР