Паметник на първостроителите монтираха в Димитровград Паметник на първостроителите бе

...
Паметник на първостроителите монтираха в Димитровград Паметник на първостроителите бе
Коментари Харесай

Бригадири с кирка и акордеон е най-новият паметник в Димитровград

Паметник на първостроителите инсталираха в Димитровград Паметник на първостроителите бе инсталиран през днешния ден в една от зелените площи на централния площад пред Община Димитровград. Бронзовата пластика тежи към 300 кг, висока е близо 2,25 метра и демонстрира прегърнати чорбаджия и бригадирка, а в ръцете им има кирка и акордеон. Творбата прилича скулптурата на юноша и девойка- бригадири, която изчезна от парк " П. Пенев " преди 20 години.

За страдание, в архивите не е останало името на основателя й. Затова и създателят на инсталираната през днешния ден доцент Кирил Матеев държал на собствен авторски взор по тематиката. Той е учител по изобразяване в НХА-София, само че се занимава и със статуя. Изпълнил пластиката за малко време, притиснат от сроковете-две седмици за моделиране и месец работа с леярите, от чието осъществяване през днешния ден призна, че не е изключително удовлетворен.
 Паметник на първостроителите, Димитровград Дарик радио, Хасково
Направих двете фигури леко прегърнати, с цел да има контакт сред тях, а и това, че са строили Димитровград не значи, че не са се обичали хората, разяснява през днешния ден доцент Матеев.
 Паметник на първостроителите в Димитровград Дарик радио, Хасково
Паметникът на първостроителите е на стойност малко над 30 000 лева и е подаяние от Ротари клуб -Димитровград и още две компании, заяви кметът Иво Димов. Бях заречен пред ветераните строители да възстановим паметника. Поставихме го в центъра, тъй като това е лицето на града и считам, че е най-подходящото място, уточни той.

И акцентира, че няма по какъв начин да се направи тъкмо копие на скулптурата от парк " П. Пенев ", само че и не е било належащо, защото паметникът показва един по-съвременен и съвременен взор към първостроителите на Димитровград.

Кметът Иво Димов и доцент Матеев чуйте в приложения файл.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР