Паметната плоча на Сергей Антонов стана жертва на тържествуващата политическа

...
Паметната плоча на Сергей Антонов стана жертва на тържествуващата политическа
Коментари Харесай

Иван Таков: Паметната плоча на Сергей Антонов стана жертва на тържествуващата политическа комплексарщина у нас

Паметната плоча на Сергей Антонов стана жертва на тържествуващата политическа комплексарщина у нас. Така ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков разяснява отхвърления на сесията през днешния ден негов отчет за слагане на мемориал на българина, станал жертва на международен скрит план за убийството на папа Йоан Павел II, оповестиха от пресцентъра на БСП-София. Идеята за слагане на паметната плоча на набедения за причинител на атентата против папата, а по-късно освободен заради липса на доказателства, чиновник на БГА " Балкан ", беше на Инициативен комитет, формиран от редица авторитетни персони от разнообразни сфери в обществото. Тяхното предложение беше паметната плоча да бъде сложена в градинката пред Терминал 1 на Аерогара " София ". Докладът провокира разгорещени разногласия в залата на СОС по оста " комунизъм-антикомунизъм ", а при гласуването " За " отчета гласоподаваха 21 общински съветници, 14 бяха срещу, а 10 се въздържаха.

" Много е притеснително това лудост, в което живеят част от представителите на политическата класа у нас през днешния ден, разяснява Иван Таков. - Моят отчет беше тест за нашата съвест и отношението ни към страната. За страдание през днешния ден, тази инспекция не беше издържана от огромна част от сътрудниците в СОС, най-много от Демократична България и Съюз на демократичните сили. Това към този момент не е тъжно, обезпокоително е. Но ние няма да се откажем и ще продължим да търсим метод този отчет да бъде признат ".

Заместник-председателят на СОС, на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в общинския съвет Милка Христова напомни думите на папа Йоан Павел II, който при визитата си у нас публично съобщи, че не има вяра в българската диря. " За страдание, тази скалъпена история в едни други времена, с едни други ползи, в която жертва беше Сергей Антонов, пострада имиджът на България, разяснява тя. - Поставянето на негова паметна плоча действително не е толкоз за самия човек Антонов, едвам почистим лицето на България от този противен водевил, в който беше въвлечена. Или посредством реабилитацията на един човек да реализираме реабилитация на родината ни. Докладът на Иван Таков беше от тези, които слагат на тестване съвестта ни чисто човешки, а и нашата принадлежност към страната ни. За страдание, тематиката беше политизирана и сътрудниците в общинския съвет не съумяха да надскочат злободневието ".

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Калоян Паргов, който е член на комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в СОС, напомни, че този отчет беше квалифициран още през 2018-та година, малко преди визитата на папа Франциск в България напролет на 2019-та. По ред аргументи тогава той не можа да стигне до гласоподаване от СОС, макар че измежду вносителите имаше представители и на ГЕРБ, и на Българска социалистическа партия.

" Сергей Антонов е съвестта на хората, които към момента имат вяра, че на този свят има правдивост ", съобщи Калоян Паргов. Той цитира думи на Джузепе Консоло, юристът, който пази Сергей Антонов, от книгата му за делото: " Залозите бяха големи, а българската диря стана международно събитие. Студената война бушуваше и в двата лагера и малко на брой се интересуваха от истината тогава. Но през днешния ден желая да сложа точка с книгата си. Мисля, че всичко идва от Мехмед Али Агджа. Смятам, че той и приятелите му от " сивите вълци " са изфабрикували концепцията да хвърлят виновността върху Сергей Антонов, който нямаше нищо общо. Българската диря се оказа неистина. Българската диря се оказа една голяма неистина и една голяма клюка. Но Италия и светът дали го схванаха? Разбира се, че го схванаха. И България, откакто минаха толкоз години, даде публичност на истината. Затова и подзаглавието на моята книга е: " Ето истината, окончателната истина ".

В дебатите по тематиката се включиха и общинските съветници от Българска социалистическа партия Васко Тодоров и Николай Велчев. " Поставянето на паметна плоча на Сергей Антонов има за цел изчистването на името на един българин и на името на България. Дължим това и на този човек, и на родината ни, разяснява Николай Велчев. - Време е някои хора да преглътнат политическите си пристрастия. Нека да се смирим и да признаем истината ".

Васко Тодоров отхвърли изказванията на общински съветници от Демократична България и Съюз на демократичните сили, че Сергей Антонов е бил чиновник на Държавна сигурност. " Това изрично не дава отговор на истината, съобщи той. - И може доста елементарно да бъде тествано. А освобождението на Сергей Антонов е заради липса на доказателства - европейска процедура, която се ползва и от нашите съдилища ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР