Пълната либерализация на електроенергийния пазар би довела до значителни ползи

...
Пълната либерализация на електроенергийния пазар би довела до значителни ползи
Коментари Харесай

Петата поправка в Закона за енергетиката засилва ролята на КЕВР на енергийния пазар


Пълната либерализация на електроенергийния пазар би довела до обилни изгоди за потребителите, основаване на нови благоприятни условия за доставчиците и до един по-сигурен енергиен бранш. Това декларират в претекстовете си вносителите на поправката в Закона за енергетиката, който към този момент е импортиран в Народното събрание и чието разглеждане е заложено към този момент и в днешното съвещание на енергийната комисия.

Авторите на поправките, депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков споделят в претекстовете си, че разпоредбите за либерализация на националните пазари на Европейски Съюз протича на няколко стадий въз основата на Трети енергиен пакет, признат от Европейска комисия през 2009 година

В България либерализационния развой също протича поетапно, изясняват в претекстовете си създателите и се базират на старта на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), последвалите промени и допълнения в Закона за енергетиката през 2017 година, „ които осигуриха ликвидност на проведения борсов пазар, като причина за реализиране на обективна пазарна цена и развиване на конкуренцията в полза на потребителите “.

Предлаганият законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е продължение на поетапно протичащата либерализация на електроенергийния пазар в България, декларират вносителите. Те изясняват, че препоръчаните промени са заимствани от модела на Световната банка за цялостна либерализация на електроенергийния пазар и направени в границите на публичен спор със бранша и работодателските организации.
В претекстовете се напомня и идния старт на платформата търговия „ в границите на деня “ на БНЕБ.

Основните промени са общо пет. Те засягат опцията за пазаруване на софтуерните разноски от ЕСО и ЕРП-та през борсата, излизането на производителите на ВЕИ и на сила по високоефективен смесен прийом на свободния пазар, въвеждането на награда, усилването на Фонд „ Сигурност на енергийната система “ и установяването на регламента REMIT, който ускорява ролята на КЕВР за спазване на прозрачността и следенето за спекулации и операции на енергийния пазар.

Първата корекция в Закона за енергетиката касае въвеждане на обвързване на оператора на електропреносната мрежа (ЕСО) и операторите на електроразпределителните мрежи (ЕРП) да закупуват електрическата енергия за софтуерни разноски на пазарен принцип, изясняват създателите на законопроекта. Сега цената за софтуерни разноски се дефинира от КЕВР.

На база данните на НЕК, нужната електрическа енергия за покриване потребностите за софтуерни разноски е сред 3,6 – 3,8 Твтч.

Предвижда се въвеждане на методика за реда за установяване на прогнозните цени за покриване на софтуерните разноски на оператора на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи.

Втората корекция касае излизането на пазара, или както се назовава още „ консолидиране към пазара “ на производители, (основно ВЕИ и когенерации), чиято електрическа енергия се изкупува по преференциални цени.

След измененията тези производители ще продават създадената от тях електрическа енергия по свободно контрактувани цени и ще получават награда за всеки продаден мегаватчас до постигане на чистото характерно произвеждане от Фонд „ Сигурност на енергийната система “ (ФСЕС).

Тази мярка ще докара до нараснала конкуренция, ликвидност и резултатност на енергийните пазари, като в същото време пази стабилността на приходите на производителите с контракти за изкупуване на електрическа енергия, изясняват създателите на измененията в енергийния закон.

В третата корекция вносителите напомнят и рекомендацията на Световната банка за поетапното консолидиране на другите по мащаб производители. В тази връзка, смяната планува механизъм за въвеждане на „ контракт за компенсиране с награда “ за създадената електрическа сила от ВЕИ и високоефективен смесен прийом на електрическа и топлинна сила, създадена от централи обща конфигурирана електрическа мощ от 4 и над 4 МВт

Премията ще бъде изплащана от Фонд „ Сигурност на енергийната система “. Премията ще съставлява предстоящата разлика сред преференциалната цена и прогнозната пазарна цена.

С тази цел КЕВР ще би трябвало всяка година до 30 юни да дефинира планирана пазарна цена за тези производители, съгласно типа на първичния енергиен източник.

Очаква се на проведения борсов пазар предлаганата електрическа енергия от посочените източници да е от порядъка на 4 Твтч, изясняват вносителите, като се базират на данни на НЕК от предходната година – 4 012 801 МВтч.

Четвъртата съществена корекция е обвързвана със усилване на ролята на Фонд „ Сигурност на енергийната система “. Предложенията на вносителите са Фондът да събира приходите о цена „ обвързване към обществото “.

Заради появилите се през последната една година проблеми с неплатени от някои търговски участници вноски от цена „ обвързване към обществото “ към НЕК и нуждата от гарантиране на финансовата непоклатимост на Фонда се вкарва обвързване за даване на банкова гаранция и /или депозит в интерес на Фонда, изясняват в претекстовете си създателите на поправките в енергийния закон.

Търговците и производители обезпечават заплащанията за цена „ обвързване към обществото “ с банкова гаранция и/или депозит в размер на 150% от най-високата им месечна стойност за предходните 12 месеца. При правилно осъществяване на задължението за период от 12 месеца е очакван ред, при който банковата гаранция да бъде понижена на 100 %, а при правилно осъществяване за 24 месеца надлежно банковата гаранция следва да падне на 50 %. При несъблюдение на отговорностите обаче, Фондът подава до преносния оператор искане за премахване от пазара на съответния производител или търговец на електрическа енергия. Променя се и реда за събиране на дължимите вноски във Фонда.

Петата корекция в Закона за енергетиката касае въвеждането на Регламент (ЕС)№ 1227/2011 на Европейския парламент и Съвета от 2011 година по отношение на интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с сила (REMIT).

В претекстовете си създателите изясняват, че промените на енергийния закон ще доведат до нарастване на свободния пазар от 54-55% до 65%. Политиката по либерализация на енергийния пазар трансформира структурата на енергийния пазар, както ролята и отговорностите на участниците на пазара и на потребителите, изясняват вносителите, като се стопират на правата на енергийния регулатор да следи за спекулации и манипулиране на електроенергийния пазар.

Вижте предлаганите промени и претекстовете на вносителите тук: http://www.parliament.bg/bills/44/854-01-19.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР