Пълна ревизия на държавната Българска банка за развитие (ББР) започва

...
Пълна ревизия на държавната Българска банка за развитие (ББР) започва
Коментари Харесай

ББР раздала над 500 млн. лева на фирми на Пеевски?


Пълна проверка на държавната Българска банка за развиване (ББР) стартира служебният кабинет след раздадени близо 1 млрд лв. заеми на 8 частни компании.

Разкритията направи служебният министър на стопанската система Кирил Петков в ефира на БиТиВи. От думите му стана ясно, че над 500 млн. лв. са получени от общо четири компании. Които пък, съгласно журналистически следствия, са свързани с Делян Пеевски. Останалите пет компании, получили огромни заеми, също не са инцидентни, сподели Петков. Но отхвърли да назове имената на компаниите, тъй като предстоят спомагателни инспекции.

Служебният министър разяснява още, че е бил извънредно впечатлен от тези данни, тъй като ББР по закон е банка на дребния и междинния бизнес. Но на процедура се оказало, че импортираният от страната капитал от над 1,4 милиарда лв. е раздаден на една дребна групичка от компании.

Заради това неотложно стартира цялостна проверка на работата на банката. Трябва да има бистрота по какъв начин са харчени парите на данъкоплатците, безапелационен бе министър Петков. Специална комисия за обществен надзор още тази седмица ще влезе в ББР.

Кирил Петков подчертава на надзора на банката, който утвърждава отпущането на всеки заем от над 5 милиона лв.. Според него Надзорният съвет носи непосредствено отговорност за отпуснатите заеми за стотици милиони, а освен изпълнителнят шеф на банката.

До лятото на 2020 година ръководител на Надзорния съвет на ББР беше някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов, а по-късно на негово място е назначен някогашният заместник-министър на стопанската система Стамен Янев, който Кирил Петков върна на поста началник на Агенцията за вложения.

Без да показва имена Кирил Петков сподели, че в Надзорния съвет на банката има двама членове, които не са банкови експерти.

Според Търговския указател все още ръководител на 3-членния Надзорен съвет на банката е Стамен Янев, който Кирил Петков върна за началник на Агенцията по вложения. Петков изясни, че предпочел да го върне на поста, вместо да остави Десислава Трифонова, тъй като има опит, а и Трифонова за времето си като шеф е привлякла 0 лв. непознати вложения.

Заместник-председател на Надзорния съвет на ББР е Митко Емилов Симеонов. Той е юрист, оценител на недвижими парцели и е работил в Агенцията за приватизация, демонстрира инспекция в обществените регистри.

Третият член на надзора е Велина Илиева Бурска. Най-вероятно тя също е работила в Агенцията за приватизация.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев назова скандални разкритията за Българската банка за развиване, изнесени от министър Петков.

“Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за инспекцията в Българската банка за развиване. Около 1 милиарда са дадени на 8 компании, които са всичко друго, само че не е и дребни. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, тъй като това е държавна банка. Оказва се, че главната активност на страната е да крепи огромния бизнес”, разяснява Кутев пред Нова тв.

“Факт е обаче, че единствено за три дни служебното държавно управление направи доста, а ние няма да спрем дотук. Дали инспекцията ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица”, добави Кутев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР