Пълна ревизия на държавната Българска банка за развитие (ББР) започва

Пълна ревизия на държавната Българска банка за развитие (ББР) започва ...

ББР раздала над 500 млн. лева на фирми на Пеевски?


Пълна ревизия на държавната Българска банка за развитие (ББР) започва служебният кабинет след раздадени близо 1 млрд лева кредити на 8 частни компании.

Разкритията направи служебният министър на икономиката Кирил Петков в ефира на БиТиВи. От думите му стана ясно, че над 500 млн. лева са получени от общо четири фирми. Които пък, според журналистически разследвания, са свързани с Делян Пеевски. Останалите пет компании, получили големи кредити, също не са случайни, каза Петков. Но отказа да назове имената на фирмите, защото предстоят допълнителни проверки.

Служебният министър коментира още, че е бил изключително впечатлен от тези данни, защото ББР по закон е банка на малкия и средния бизнес. Но на практика се оказало, че внесеният от държавата капитал от над 1,4 милиарда лева е раздаден на една малка групичка от фирми.

Заради това незабавно започна пълна ревизия на работата на банката. Трябва да има прозрачност как са харчени парите на данъкоплатците, категоричен бе министър Петков. Специална комисия за публичен контрол още тази седмица ще влезе в ББР.

Кирил Петков акцентира на надзора на банката, който одобрява отпускането на всеки кредит от над 5 милиона лева. Според него Надзорният съвет носи директно отговорност за отпуснатите заеми за стотици милиони, а не само изпълнителнят директор на банката.

До лятото на 2020 г. председател на Надзорния съвет на ББР беше бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов, а след това на негово място е назначен бившият заместник-министър на икономиката Стамен Янев, когото Кирил Петков върна на поста шеф на Агенцията за инвестиции.

Без да посочва имена Кирил Петков каза, че в Надзорния съвет на банката има двама членове, които не са банкови специалисти.

Според Търговския регистър към момента председател на 3-членния Надзорен съвет на банката е Стамен Янев, когото Кирил Петков върна за шеф на Агенцията по инвестиции. Петков обясни, че предпочел да го върне на поста, вместо да остави Десислава Трифонова, защото има опит, а и Трифонова за времето си като началник е привлякла 0 лева чужди инвестиции.

Заместник-председател на Надзорния съвет на ББР е Митко Емилов Симеонов. Той е адвокат, оценител на недвижими имоти и е работил в Агенцията за приватизация, показва проверка в публичните регистри.

Третият член на надзора е Велина Илиева Бурска. Най-вероятно тя също е работила в Агенцията за приватизация.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев нарече скандални разкритията за Българската банка за развитие, изнесени от министър Петков.

“Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес”, коментира Кутев пред Нова тв.

“Факт е обаче, че само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем дотук. Дали проверката ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица”, добави Кутев.Източник: duma.bg