Пълна мистерия е кой е пилотът на самолета фантом, който

...
Пълна мистерия е кой е пилотът на самолета фантом, който
Коментари Харесай

Мистерията с пилота на самолета фантом се заплита

Пълна тайнственост е кой е водачът на самолета призрак, който кацна незаконно в България.

Литовец продал самолета, нарушил въздушното ни пространство, на трима незнайни в събота, споделя Българска национална телевизия.

Не мога да уточня. От Украйна, Румъния, България или нещо друго, описа Брониус Заронскис, някогашен притежател на самолета.

Говорихте ли на съветски?

Да, на съветски с един от тях.

Брониус Заронскис е някогашен боен водач в литовската авиация, бил е пълководец на ескадрила и се счита, че е един от асовете на литовските военновъздушни сили. Председател е на локален състезателен авиационен клуб и 60-годишния шесместен " Пайпър " е бил част от авиопарка на клуба. По негов спомен продал машината на компания с регистрация в София.

- Купувачите бяха трима.

Помните ли имената им?

Не знам техните имена. Не ги познавам и не съм ги питал. Направих форма за покупка, там не бяха написани имената, а единствено компанията. Поставиха подписите си и се сбогувахме, описа още Брониус Заронскис.

Самолетът е бил механически изправен и кадърен за хвърчене, само че с прекъсната регистрация, тъй като е бил ипотекиран. Възстановяването ѝ би лишило към месец административни процедури в Литва. Директорът на предприятието за авионавигация в Литва твърди, че през последните три месеца за този аероплан не са постъпвали летателни проекти.

" Това значи, че не е изхвърчал от следените летища, те са четири. Хипотетично може да е изхвърчал от някое летище на аероклуб, да вземем за пример от Кивишкес или Палукинис, само че ние не знаем това ", сподели Саулюс Батавичюс, шеф на държавно дружество " Oro Navigacija ".

Според известие на съюзническото командване на НАТО дребният двумоторен аероплан е прелетял през въздушното пространство на няколко страни-членки на 8 юни, без летателен проект и без да дава отговор на радиоповиквания, само че не е показвал враждебно държание и затова по Еър полисинг не са подхванати спомагателни дейности. Машината е навлязла в българското въздушно простраство в тъмната част на денонощието. По думите на военния министър радарите на военно-въздушните ни сили са следили придвижването на самолета преди този момент и са поели контрола от румънските сътрудници.

" Размерът на самолета не допуска той да направи вреда на военна или цивилна инфраструктура. Самолетът е бил избран за евентуален отстъпник, когато самолета е избран като евентуален отстъпник върху него не се влияе. Той се следи. Ако има дейности, които заплашват към този момент съответна инфраструктура, военна, цивилна, гражданско въздухоплаване. Тогава има процедура, в която той се афишира за отстъпник и тогава има процедури за влияние ", заяви Драгомир Заков, министър на защитата.

Самолетът е бил наблюдаван и от системите за локация на противовъздушната ни защита, в един миг е преценено, че би трябвало да бъде придружаван от изтребител.

" Тогава, когато към този момент имахме преценка, че може би би трябвало да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме. Много тежки атмосферни условия. Казвам го - в действителност доста тежки атмосферни условия. Беше направено наблюдаване, самолетът се върна в Граф Игнатиево преди начало на стихия. Изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си ", заяви Драгомир Заков, министър на защитата.

В нашето въздушно пространство самолетът е летял на пределно ниска височина, с цел да избегне проблеми с бурята, която е била изключително рискова в по-високите пластове на атмосферата, където е имало условия и за мощна турболенция. Според специалисти това значи, че водачът е бил доста умел.

" Самолетът е квалифициран за комплицирани условия. Може да се лети с него в комплицирани условия през деня. Пилотът също има умения. Не всеки водач може да лети в комплицирани условия. В облаци. А доколкото разбрах то е имало и ниска облачност и превалявания е имало. И е бил доста добре квалифициран ", съобщи Величко Дерузов, някогашен боен водач.

Пилотът очевидно е познавал доста добре маршрута, тъй като по мрачно съумява да кацне на две летища у нас, които не са употребени от началото на 90-те години - Иново и Буховци.

" Най-вероятно е българин ", разяснява Величко Дерузов, някогашен боен водач.

Нито една от страните през чието въздушно пространство е прелетял " Пайпър " -а не го квалифицирала като рисков. Румъния е поела наблюдението на машината и Военно-въздушните сили на северната ни съседка са решили, че няма потребност от влияние и са предали контрола на България директно преди да напусне румънското въздушно пространство, заяви румънския министър на защитата.

" Все още не сме говорили с сътрудниците от Унгария и България, тъй като не е изтребител или нещо сходно. Определено ще създадем разбор, когато имаме повече информация за този случай. Всяка от 3-те страни е работила съгласно закона. Предстои да обсъдим цялата информация в елементи и евентуално ще създадем общ отчет за този случай ", съобщи Василе Динку, министър на защитата на Румъния.

Разследването у нас търси отговори на съществени въпроси.

" Кои са хората, чия благосъстоятелност е, по какъв начин е летял, за какво е летял, от къде е тръгнал, каква е била задачата на полета ", заяви Драгомир Заков, министър на защитата.

Проверява се и версията, полетът на самолета да е бил с разследващи цели.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР