Палестинците осъдиха посещението на оспорвано свято място в Йерусалим от

...
Палестинците осъдиха посещението на оспорвано свято място в Йерусалим от
Коментари Харесай

Крайнодесен израелски министър посети оспорвано от палестинците свято място в Йерусалим

Палестинците осъдиха визитата на оспорвано свято място в Йерусалим от крайнодесен израелски министър като " невиждана провокация ".

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който прикани за по-твърда линия по отношение на палестинците, обиколи мястото, заобиколен от полиция.

Конкуриращите се искания към комплекса горчиво разделят Израел и палестинците.

Напрежението се увеличи с идването на новото националистическо държавно управление на Израел.

Посещението на господин Бен-Гвир беше първото му обществено деяние, откогато държавното управление, ръководено от премиера Бенямин Нетаняху, постави клетва преди пет дни.

Мястото на върха на хълма е най-свещеното място в юдаизма и третото най-свещено място в исляма. Той е прочут на евреите като Храмовия рид, мястото на два древен храма, а на мюсюлманите като Харам ал-Шариф, мястото на изкачването на Мохамед на небето.

Евреи и други немюсюлмани имат право да вървят там, само че не и да се молят, макар че палестинците гледат на визитите на евреи като на опити да се промени деликатното статукво.

Най-религиозното и твърдолинейно държавно управление в историята на Израел постави клетва.

Бенямин Нетаняху се завръща като министър-председател, откакто неговата партия Ликуд образува коалиция с ултранационалистически и ултраортодоксални еврейски съдружници.

Има вътрешни и интернационалните опасения, че това ще разпали спора с палестинците, ще навреди на правосъдната система и ще ограничи правата на малцинствата.

Нетаняху даде обещание да се стреми към мир и отбрана на гражданските права.

Обръщайки се към специфична сесия на Кнесета (парламента) в Ерусалим, той съобщи, че неговата администрация ще „ възвърне ръководството, мира и персоналната сигурност на жителите на Израел “.

„ Чувам непрекъснатите недоволства на опозицията за „ края на страната “, „ края на демокрацията “, членове на опозицията, загубата на изборите не е краят на демокрацията – това е същността на демокрацията.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР