Палестинската въоръжена групировка Хамас използва глобална финансова мрежа, за да

...
Палестинската въоръжена групировка Хамас използва глобална финансова мрежа, за да
Коментари Харесай

Кой финансира Хамас? Криптовалути, благотворителни организации и още

Палестинската въоръжена формация " Хамас " употребява световна финансова мрежа, с цел да насочва поддръжка от благотворителни организации и другарски народи, прекарвайки пари през тунели в Газа или употребявайки криптовалути, с цел да заобиколи интернационалните наказания, настояват специалисти, представени от Reuters.

На този декор " Хамас ", която на процедура ръководи линията Газа, ще се сблъска с още повече спънки за достъп до средства след последната офанзива на организацията, при която бяха убити стотици израелци, най-вече цивилни. Израел отговори с най-тежката бомбардировка на Газа през 75-годишния спор.
 Война в Близкия Изток, петролни шокове и инфлация: Връщаме ли се в 70-те?
Война в Близкия Изток, петролни шокове и инфлация: Връщаме ли се в 70-те?

Навлизаме ли в десетилетие на стагфлация?

Замразените активи

Израелската полиция заяви, че е замразила банкова сметка в Barclays, която съгласно управляващите е обвързвана с набирането на средства от " Хамас ", както и криптосметки, употребявани за събиране на дарения, без да прецизира какъв брой са сметките или цената на активите.
 Снимка 637170
Източник:

Този ход дава визия за комплицираната финансова мрежа, частично законна, частично скрита, която е в основата на " Хамас ", или Движението за ислямска опозиция, и неговото държавно управление в линията Газа, което ръководи от 2007 година насам.

Матю Левит, който е някогашен чиновник на американските служби, профилиран в битката с тероризма, счита, че по-голямата част от бюджета на " Хамас ", възлизащ на над $300 милиона, идва от налози върху бизнеса, както и от симпатизиращи страни, в това число Иран и Катар, или от благотворителни организации.

Криптовалути

" Хамас " е наричана и глобена като терористична организация от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия. Групировката все по-често употребява криптовалути, кредитни карти или измислени търговски покупко-продажби, с цел да избегне възходящите интернационалните ограничавания.
 Новата война в Израел към този момент унищожи промишленост за над $8 милиарда
Новата война в Израел към този момент унищожи промишленост за над $8 милиарда

Ескалацията в Близкия Изток ще отекне и на бензиноколонките по света

" Хамас " е един от най-успешните консуматори на криптовалути за финансиране на тероризма ", споделя Том Робинсън - съосновател на изследователската компания за блокчейн Elliptic.

След поредност от загуби обаче, тази година организацията разгласи, че ще се отдръпна от криптовалутите. Поне към този момент.

Изследователите на блокчейн TRM Labs пресмятат, че набирането на средства посредством криптовалути е повишено след сраженията през май 2021 година. Според анализаторите следените от " Хамас " криптоадреси са получили повече от $400 000.

Само сред декември 2021 година и април 2023 година службите на Израел са разрушили близо 190 криптосметки, които съгласно тях са били свързани с " Хамас ".

Държавна поддръжка?

Държавният департамент на Съединени американски щати твърди, че Иран дава до $100 милиона годишно в поддръжка на палестински групи, в това число " Хамас ", като показва и използваните способи - посредством подставени лица, корабни преводи и благородни метали.

До предходната година " Хамас " е основала загадка мрежа от компании, ръководещи вложения на стойност $500 милиона в разнообразни компании и организации от Турция до Саудитска Арабия, съгласно информация на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

От 2014 година насам богатият на природен газ Катар също изпраща стотици милиони долари към Газа, като в един миг отделя по $30 милиона на месец, с цел да подкрепи работата на единствената електроцентрала в анклава и да подкрепя нуждаещите се фамилии и държавните чиновници в ръководеното от " Хамас " държавно управление.
 Над 40 самолетни компании анулираха полети до Израел - кои са европейските превозвачи
Над 40 самолетни компании анулираха полети до Израел - кои са европейските превозвачи

42% от всички планувани полети до и от Тел Авив са били анулирани при започване на седмицата
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР