Палеонтолозите откриха най-стария пъп, известен на науката! Той принадлежи на

...
Палеонтолозите откриха най-стария пъп, известен на науката! Той принадлежи на
Коментари Харесай

Откриха първия динозавърски пъп, който обаче не е от пъпна връв

Палеонтолозите откриха най-стария пъп, прочут на науката! Той принадлежи на образец от типа пситакозавър, член на рогатите динозаври Ceratopsia, а вкаменелостта е открита в Китай. Пъпът обаче не идва от пъпна шнур, както при бозайниците, а от жълтъчната торбичка на яйцеснасящото създание, оповестява Карли Касела от Science Alert. Подробности за находката са оповестени в BMC Biology.

Съвременните раждащи посредством яйца като змии и птици губят белега в границите на няколко дни или седмици след излюпването. Но други организми го резервират до края на живота си. Докато е вътре в яйцето, коремът на ембриона е обвързван с жълтъчната торбичка, която му обезпечава храна за напредък и развиване. Белегът се появява, когато ембрионът се отдели от торбичката и други мембрани, преди или до момента в който се излюпва от яйцето. Пъпният белег на Psittacosaurus е сходен на този на възрастен алигатор и е първият образец за подобен у нептичи динозавър, който предшества кайнозойския интервал, преди 66 милиона години, оповестява Science Alert.

Пситакозавър е двукрак динозавър, живял при започване на интервала Креда. Вкаменелостите, открити в Монголия и Китай на рогатото създание датират от преди 100 милиона до 22 милиона години. Пситакозавърът е с дължина съвсем 2.1 м. и е присъщ със своя висок и стеснен череп с клюн, сходен на папагал. Палеонтолозите са разкрили и на същата вкаменелост динозавърска помийна яма и присъщ камуфлаж, оповестява Gizmodo.

Изследователите снимат пъпа с лазерно-стимулирана флуоресценция (LSF) – специфична техника за обрисуване. Те употребяват модифицирана версия на LSF, създадена частично от Майкъл Питман, палеонтолог, експерт по прешлени, от Университета в Хонг Конг и съавтор на проучването дружно с Томас Г. Кей, палеонтолог от Фондация за научно развиване. Модифицираният способ за обрисуване съумява да усили интензитета на самия лазер във към този момент съществуващата техника за лазерно обрисуване, без да поврежда екземпляра – което разрешава да се видят фини елементи във вкаменелостите, които другояче биха останали невидими, оповестява Gizmodo.

Самият динозавър с пъпа е открит през 2002 година в Китай, открит е легнал по тил. Използвайки LSF, екипът може да проучва всяка канара, гънка и дипла върху непокътнатата вкаменелост. „ LSF разкрива детайлите по величествен метод “, споделя Фил Бел, палеонтолог, участващ в проучването, пред Gizmodo. „ Наистина наподобява, че животното може да стане и да хукне като живо. Можете да видите всяка дребна гънка и издутина по кожата. Изглежда толкоз същинско. Да си представям тези животни като живи, дишащи същества, а не просто като мъртви скелети, ме очарова още повече. Да ги видя оживели е една от главните цели на моята работа. “

Екипът съумява да забележи белега, който е избледнял с времето, когато вижда смяна в модела на кожата и люспите, където би бил пъпът на динозавра. Те също по този начин откриват, че белегът не е от зараснало пострадване, защото пъпните люспи са гладки и подредени по междинната линия на динозавъра. Ако белегът бе от пострадване, той щеше да покаже регенеративна тъкан, която щеше да е прорязала люспите и надлежно да е зараснала асиметрично.

За да дефинират възрастта на вкаменелостите пък, екипът мери дължината и размера на бедрената му кост като по този начин открива, че екземплярът е наближавал полова зрялост бидейки на 6 до 7 години, съгласно Gizmodo.

Учените от дълго време спекулират, че динозаврите, които снасят яйца, би трябвало да имат пъпен белег, само че това проучване е първото, което открива доказателства за подобен, оповестява Science Alert. Изследователите означават, че въпреки и белегът да е открит в този образец, той може да не е участвал при всички нептичи динозаври.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР