Пълен с химикали товарен кораб потъна край бреговете на Шри

...
Пълен с химикали товарен кораб потъна край бреговете на Шри
Коментари Харесай

Заплаха от екологична катастрофа, след като кораб потъна близо до Шри Ланка

Пълен с химикали товарен транспортен съд потъна край крайбрежията на Шри Ланка, което породи опасност от екологична злополука, съобщи Би Би Си.

Регистрираният в Сингапур транспортен съд X-Press Pearl пламтя съвсем две седмици преди пожарът да бъде сподавен. Сега съществува действителна заплаха стотици тонове нефт от резервоарите за гориво да изтекат в морето, в случай че корабът потъне, което ще провокира голяма екокатастрофа. Военноморските сили на Шри Ланка и Индия са работили взаимно през последните дни в опит да потушат пожара и да предотвратят разпадането и потъването на кораба. Но бурните морета и мусонните ветрове са осуетили операцията.

" Корабът трябваше да бъде откаран на огромна дълбочина преди да потъне, с цел да се сведе до най-малко морското замърсяване, само че задната част се откъсна и се отклони от пътя ", сподели представителят на военноморските сили на Шри Ланка капитан Индика Силва пред Би Би Си.

Междувременно министерството на риболовната промишленост съобщи, че са въведени незабавни ограничения за отбрана на лагуната Негомбо и близките региони, а риболовът от Панадура до Негомбо е спрян. Джошуа Антъни, началник на районния рибарски съюз, предизвести, че потъването на кораба в по-плитки води може да нанесе " гибелен удар " на промишлеността.

Предполага се, че пожарът е породен от приключване на азотна киселина, за което екипажът е знаел от 11 май. Корабът е превозвал 25 тона мощно корозивна киселина, която може да се употребява при производството на торове и експлозиви.

Междувременно стана ясно, че танкер на иранския флот е потопен в Оманския залив, откакто напъните за потушаване на пожар на борда са се провалили, съобщи БГНЕС. Еекипажът е бил безвредно евакуиран.

През последните месеци също се оповестява за набези против иранското мореплаване, свързани с неговия изконен зложелател Израел. През април Иран съобщи, че неговият товарен транспортен съд " Савиз " е бил ударен от " детонация " в Червено море, откакто медиите оповестяват, че Израел е блъснал кораба.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР