Пълен монопол и поскъпване на газта за битови нужди. Това

...
Пълен монопол и поскъпване на газта за битови нужди. Това
Коментари Харесай

Близо 100% от дистрибуторите на втечнен газ остават извън пазара

Пълен монопол и повишаване на газта за битови потребности. Това ще се случи, в случай че Народното събрание гласоподава импортирания законопроект за контролиране на пазара на горива, сигнализираха през вчерашния ден (22 март) от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан.
Предлаганите високи условия за личен капитал, за площта на складовете за предпазване и пълнене на полутечен газ, както и за минималното количество бутилки, които всеки оператор би трябвало да има, ще извадят от пазара 95% от компаниите, разгласи Георги Палпурин , ръководител на асоциацията.
Припомняме, че лобисткият закон е направен под давлението на Българската петролна и газова асоциация. Той бе импортиран в Народното събрание от депутати от всички партии отпред с Емил Димитров-Ревизоро от " Обединени патриоти ". Заради острата опозиция от страна на търговци и аграрни производители се чака текстовете му съществено да бъдат изменени.
В законопроекта се планува търговците на едро на течни горива, както и компаниите за предпазване да имат най-малко 3 млн. лева личен капитал. Освен това фирмите за пълнене и дистрибуция на пропан-бутан би трябвало да разполагат със хранилища, не по-малки от 500 куб. метра. От асоциацията са пресметнали, че това се равнява на 250 тона втечнена газ, или 6 влакови композиции, и за такива мащаби данъчните хранилища би трябвало да са построени най-малко на 20 дка. Друго условие е дистрибуторите да имат лични не по-малко от 10 000 бутилки, или 50% от търгуваните за една година размери.
На тези условия сега отговорят единствено 7 данъчни склада от общо регистрирани в страната 67, показаха от асоциацията. Така на процедура останалите ще би трябвало да затворят, тъй като не могат да си разрешат инвестицията. Става дума за най-малко 10 млн. лева, в случай че данъчният склад се намира в границите на някой от по-големите градове.
По-голямата част от операторите сега имат данъчни хранилища с размери сред 20 и 150 куб. метра. Според законопроекта, в случай че желаят да останат на пазара, би трябвало да покрият новите условия за период от 6 месеца. Интересен факт е, че фирмите, които все още дават отговор на новите условия, са членове на Българската газова и петролна асоциация, която се счита за създател на законопроекта ", показаха недоволните дистрибутори. Те предвиждат, че монополното състояние ще вдигне цените на втечнения газ за битови потребности. " Ако се гледа Гърция, която е дадена за образец в претекстовете на законопроекта, може да се чака цената на бутилка газ да стигне 20 евро ", уточни Георги Палпурин.
" Настояваме този законопроект да бъде модифициран, той няма да докара до изсветляване на пазара, а само до очистване на дребните оператори на пропан-бутан ", съобщи Мартин Андонов, търговец от Добрич. Той напомни, че през 2016 година към този момент са били подхванати нормативни условия към компаниите от сектора, които подсигуряват на 100% интереса на фиска. " Агенция " Митници " следи в действително време с електронен достъп какво влиза и излиза от нашите хранилища. Освен това сме задължени да вършим предплатени гаранции за всяка продажба в размера на дължимия Данък добавена стойност и данък. Ние сме напълно на ярко ", съобщи Андонов.
Вчера всички сектори, наранени от законопроекта за контролиране на пазара на горива, бяха поканени на диалог в парламентарната комисия за битка със сивата стопанска система. Заседанието обаче бе закрито за медиите с претекста, че на него фирмите можело да разкрият търговски секрети.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР