Пакистанската полиция връчи в неделя заповеди за арест на бившия

...
Пакистанската полиция връчи в неделя заповеди за арест на бившия
Коментари Харесай

Пакистан опита да арестува бившия премиер Имран Хан

Пакистанската полиция връчи в неделя заповеди за арест на някогашния министър председател Имран Хан, с цел да обезпечи явяването му в съда по обвинявания в корист при продажба на държавни дарове. Това заяви " Ройтерс ", като цитира локални управляващи.  Поддръжници на Хан са се пробвали да попречат на полицията да влезе в дома му.

Избирателната комисия на Пакистан през октомври призна 70-годишния политик за отговорен в противозаконна продажба на дарове от задгранични високопоставени лица.

След това Федералната организация за следствие повдигна обвинявания против него в антикорупционен съд, който предходната седмица издаде заповедите за арест, откакто Хан не се яви в съда макар многократните призовавания.

Хан упорства за предварителни избори след отстраняването му от служба при парламентарен избор при започване на предходната година, искане, което беше отхвърлено от неговия правоприемник Шехбаз Шариф, който сподели, че гласуването ще се организира по график по-късно тази година.
 Бившият министър председател на Пакистан Имран Хан е ранен след нападение
Бившият министър председател на Пакистан Имран Хан е ранен след нападение

Пострадали са и други негови съпартийци

Припомняме, че той ръководеше протестни акции в цялата страна за напън за предварителен избор предходната година и беше прострелян и ранен на един от митингите.

Позовавайки се на отсъствието си от съда и случая със пукотевица, Хан сподели в неделя а полицията: " Те знаят, че има опасност за живота ми ", добавяйки, че съдилищата не са обезпечили съответна сигурност.

Пакистан има дълга история на политическо принуждение. Бившият министър-председател Беназир Бхуто беше убита през декември 2007 година при нахлуване с оръжие и бомба след осъществяване на избирателен протест в град Равалпинди.

В същия град нейният татко и някогашен министър-председател Зулфикар Али Бхуто беше обесен през 1979 година, откакто беше свален от власт посредством боен прелом.

Президентът на Пакистан Мохамад Зия Ул Хак почина при самолетна злополука през 1988 година, при която имаше съществени подозрения за терористичен акт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР