Пакетът от данъчни закони бе приет на извънредно заседание на

...
Пакетът от данъчни закони бе приет на извънредно заседание на
Коментари Харесай

Ресторантьори в шок! Асен оставя 9% ДДС-то под условие: Изборът е в ръцете на парламента

Пакетът от данъчни закони бе признат на изключително съвещание на Министерския съвет още ден след приключването на балотажите на локалните избори.
Промените заключи финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че след направени оферти от ресторантьорските организации, ДДС-то ще остане 9%, единствено в случай че във всички заведения с две, три, четири и пет звезди бъдат въведени ПОС терминали и заплатите се заплащат по банков път, като единствено най-малките ще бъдат освободени от това обвързване.
“Да има минимални ставки за личния състав – по-високи от минималната работна заплата – за най-нископлатените длъжности да стартират от 1000 лв. и вървят нагоре, тъй че да изсветли трудовите прихода. Ако това това бъде признато, тогава може да остане 9% Данък добавена стойност, като краткотрайна мярка, защото хазната ще събере повече средства по този метод, в сравнение с през увеличение на ДДС-то. Ако не бъде признато, поддържаме 20%. Изборът е в ръцете на Народното събрание – или да одобри пакета за изсветляване, или да одобри 20-те % ”, посочи той.
Василев обясни още, че заведения с под 100 000 оборот ще преминат на патентен налог, като приходите от налог облага ще отидат непосредствено в общините.
Финансовият министър повдигна завесата и за параметрите в Бюджет 2024. От думите му стана ясно, че в сметката на страната е заложена инфлация от 4,8%, действителен растеж на БВС с 3,2%, като се чакат доходи от 205 милиарда лв..
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР