П очти няма проект, по който да няма аванс. Той

...
П очти няма проект, по който да няма аванс. Той
Коментари Харесай

Камарата на строителите: Почти няма проект без аванс

П очти няма план, по който да няма задатък. Той се дефинира от вложителя и няма случай задатъкът да не е обезпечен. Парите, влезнали като задатъци, са обезпечени или като застраховка, или под формата на осъществяване на работата.

Това съобщи пред публицисти Илиян Терзиев, ръководител на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ), представен от Българска телеграфна агенция.

"Колкото по-бързо се вършат плановете и предпроектното планиране, толкоз по-евтино излиза даденият обект. По метода инженеринг се вършат 60-70% от частните планове, тъй като един човек отговоря за всичко. Камарата и нашите членове не бягат от отговорност. Нашите автомагистрали не са най-хубавите, само че са едни от най-евтините ", посочи Терзиев.

Към днешна дата на строителните компании се дължат сред 600 и 700 милиона лв. от държавни поръчки. Когато се издаде фактура с Данък добавена стойност, след две седмици това Данък добавена стойност се дължи, без значение дали работата е платена на компанията. Но с изключение на налога, строителят дължи и пари за заплати и други разноски ", сподели още ръководителят на УС на КСБ.

Изпълнителният шеф на Камарата Валентин Николов разяснява изявление на районния министър Виолета Комитова, направено преди дни.

"Изговориха се доста неща за инженеринга, ясни за специалистите, само че не и за необятната аудитория. Става въпрос за предизборна акция. Тези неистини и спекулации ни принудиха да се срещнем и да кажем, че с политика не се занимаваме, само че нещата минаха всевъзможни граници. Най-обидното е да се приравняват нашите 250 хиляди строители в плебеи. Ние се уморихме да ни употребяват политически, да ни наказват и да ни назовават крадци. Има подстрекателство, че методът инженеринг е метод на кражба и се върви към неговата възбрана, само че това е естествена комерсиална процедура в Европа. Излиза, че всички, които работят по този способ са крадци, само че белким мога да кажа, че всички архитекти са нарушители и надписват сумите в плановете ", сподели Николов.

И добави, че Министерство на регионалното развитие "не заплаща за свършената работа " и все още имало фактурирани и неактувани 1 милиарда лева от държавни общински поръчки. Той уточни, че във ВиК бранша работата е напълно спряна.

"Спирането на работата по автомагистрала "Хемус " визира целия инвеститорски план. Защо се данъка да се вземат пари от избраните за строителство, откакто Министерството на финансите споделя, че пари страната има ", попита Николов.

Според него, вместо с избори, Министерство на регионалното развитие би трябвало да се занимава с облекчение на процедурите и с подкрепяне на жизненоважните за страната обекти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР