Озоновият слой продължава да намалява над страните от умерения климатичен

...
Озоновият слой продължава да намалява над страните от умерения климатичен
Коментари Харесай

Озонът изтънява над умерените ширини и тропиците


Озоновият пласт продължава да понижава над страните от умерения климатичен пояс, макар че озоновата дупка над Антарктида последователно се запълва. Това декларират еколози в публикация, оповестена в списание Atmospheric Chemistry and Physics.

"Тези намаления на равнището на озона, които фиксираме, са доста по-слабо изразени, в сравнение с нашите предшественици са следили преди приемането на Монреалския протокол.

„ Няма причина да се съмняваме в позитивната роля на този протокол, само че има нужда да следим по какъв начин се променя концентрацията на озона освен над полюсите, само че и над мегаполисите в тропиците и междинните ширини “, декларира Томас Петер (Thomas Peter) от Федералния политехнически институт на Швейцария в Цюрих.

През 1985 година американски химици откриха, че фреоните и други съединения на халогените унищожават озоновия пласт като унищожават хиляди озонови молекули преди те самите да се разпаднат.

В някои райони на Антарктика този развой докара до появяването на озонови „ дупки “, през които ултравиолетовото лъчение на Слънцето гладко доближаваше до повърхността на Земята.

През идващите години започнаха огромни интернационалните договаряния, след които бе подписана Виенската спогодба - през 1985 година и Монреалският протокол към нея през 1987 година. В рамките на този протокол множеството страни по света се съгласиха да прекратят производството на субстанции, които унищожават озоновия пласт.

Бързото приемане и реализирането на проектите, както изясниха учените преди три години, спря повишаването на озоновата дупка и тя остана в рамките на Антарктида и Арктика.

Петер и сътрудниците му се заели с малко по-различен въпрос - по какъв начин се променя положението на озоновия пласт в тези райони на Земята, където живее на практика цялото население на планетата.

За тази цел учените анализирали сателитните фотоси, получени от десетки климатични спътници през последните три десетилетия и ги съпоставили с това по какъв начин се е променяла концентрацията на озона на повърхността на Земята.

Анализът на измерванията довел до непредвидени резултати. Оказало се, че количеството на озона в долните пластове на стратосферата в умерените и тропическите ширини или не се е променяло спрямо 1998 година, или даже доста е намаляло. Про това на височина 40-45 км концентрацията му била доста по-восока, в сравнение с в предишното.

Причините за това не са напълно ясни, само че учените допускат, че това може да породено от два феномена – внезапното повишаване на изхвърлянето на други субстанции, които унищожават озона и освен това живеят в атмосферата напълно малко, и промените в характера на придвижването на ветровете в горните пластове на стратосферата, свързани с световното стопляне, които пречат на основаването на нови озонови молекули.

Подобни заключения не приказват за това, че Монреалският протокол е бил изцяло ненужен. Снимките от космоса удостоверяват, че озоновите дупки над Антарктида последователно „ зарастват “, и че концентрацията на този газ в атмосферата като цяло продължава да се усилва.

Но самият факт, че озоновият пласт изтънява в умерените и тропическите ширини, приказва за това, че учените не схващат до дъно какви фактор ивлияят върху кръговрата на озона в приподата.

Откриването и проучването им, както считат еколозите, ще бъде от жизненоважно значение за отбраната на мегаполисите и на местата, където се събират доста хора под намерено небе. /РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР