Озоновата дупка, която се намира над Антарктика е със значително

...
Озоновата дупка, която се намира над Антарктика е със значително
Коментари Харесай

Озоновата дупка над Антарктика е най-малката от 30 години насам

Озоновата дупка, която се намира над Антарктика е със доста по-малък размер. Това е най-малката измерена дупка в последните 30 години, сочи отчет на “Системата за наблюдаване на атмосферата Коперник”.

Според измерванията на учените озоновата дупка се е отворила доста по-малко тази година, в сравнение с предходни години. Освен това тя се намира много по-далеч от полюса. От организацията предвиждат постоянни равнища на озон в атмосферата ни.
Швеция има нов най-голям планински връх поради световното стопляне Глетчерът на досегашния рекордьор се е стопил повече от предстоящото
Озонът е молекула, която се образува от три атома О2. Той е виновен за предпазването на Земята от рискова ултравиолетова радиация. Газът се образува и унищожава непрекъснато в стратосферата на към 20-30 км над земната повърхнина.

При незамърсена атмосфера този развой по формиране и заличаване на озона е в баланс. При човешка активност обаче в атмосферата се отделят хлорни и бромни химикали, които дисбалансират процеса и предизвикват отварянето на озонова дупка над Антарктика всяка пролет от септември до октомври.

През 1987 година е подписан така наречен “Монреалски протокол”, който не разрешава потреблението на най-опасните за озона газове в международен мащаб.
Учени: Перспективите за Големия бариерен риф са " неприятни " Природното благосъстояние е изправено пред злополука поради климатичните промени
Тазгодишната озонова дупка е с размери малко над 5 млн. кв. км. За съпоставяне, предходната година по това време дупката е била с размери над 20 млн. кв. км.

“В момента би трябвало да погледнем на това понижаване като на забавна особеност и да го изучим максимално”, разяснява Ричард Енделен от организацията. “Това не е обвързвано с “Монреалския протокол”, защото хлор и бром към момента могат да бъдат открити в атмосферата. Все още не знаем какво значи това като част от огромната картина на международните климатични промени”, добавя той.

От Световната Метрологична организация предвиждат, че е допустимо Земята да доближи равнищата на озон от преди 1970 година до 2060 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР