Овчарските кучета са най-старите породи кучета. Тръгват още от първите

...
Овчарските кучета са най-старите породи кучета. Тръгват още от първите
Коментари Харесай

Шотландска овчарка

Овчарските кучета са най-старите породи кучета. Тръгват още от първите Молоси - едри овчарски кучета, които са служели за защита на стадото и помощници на овчаря в ръководството на огромна група животни. Чрез разнообразни кръстосвания с други породи са се оформили и различен тип кучета, които стават домашни животни. Появяват се и дребни породи кучета за домашни любимци.

Повечето кучета, които в този момент се отглеждат в домовете на хората имат за предшественици работни породи. Някои от наследниците на тези помощници на пастирите и през днешния ден се употребяват като работни породи, а в това време екземпляри от тях са домашни любимци. Една такава порода е Шотландската овчарка, известна още като Коли.

История на породата Шотландска овчарка

Ранната история на породата Коли е предмет на спекулации. Даже произходът на името е неразбираем. Твърди се, че характеризира тъмния цвят на ранното овчарско куче или тип черна овца от низините на Шотландия. Има и съмнение, че произлиза от англосаксонска дума със значение потребен. Думата може да бъде проследена и до галски, където думата за куче е каилеи. Това би било по-съвместимо с произхода на породата Шотландска овчарка в шотландските високопланински езици, които в действителност приказват галски, в сравнение с с англосаксонски термин.

Счита се, че породата на дългокосместото Коли произлиза от кучета, които са придружавали римските завоеватели през 50 година преди Христа и локални шотландски кучета.

При всички положения обаче е несъмнено, че това е порода, създадена в началото за стадо. Такава е версията с късокосмено покритие. Това късокосместо куче има свое име, назовава се Бордър Коли. То е профилирано напълно за овчарско куче.

Съществуват и още два типа Коли - дългокосместо и късокосместо. Някои ги считат за вариации на породата, други ги отделят като разнообразни породи.

Съвременната история на дългокосместата шотландска овчарка и на късокосместото куче стартира от кралица Виктория, която имала интерес към локалните овчарските кучета, до момента в който ги следила при престоите си в двореца Балморал в Шотландия. През 1860 година тя закупила екземпляри за личен разплодник. С интереса на кралицата станало съвременно притежаването на куче Шотландска овчарка. Така стартира трансформацията на работещото селскостопанско куче, сходно на актуалното Бордър Коли в кучето, отглеждано за домакински любим, което добре познаваме през днешния ден.

Стандарт за Шотландска овчарка

 Шотландска овчарка

Шотландската овчарка е приблизително огромно куче, което е високо от 51 до 56 сантиметра при женските и от 56 до 61 сантиметра при мъжките. Женските тежат към 23-30 кг, мъжките - към 27-34 кг, като тези числа варират.

Целият им тип показва достойнство и горда външност. Имат доста пропорционално развито телосложение. Отличават се с дългата си и тясна глава, която има форма на чеп, с равномерен преход от муцунката към челото. Носът им е черен, без значение какъв цвят четина имат. Челюстта е вид ножица. Имат щръкнали уши, стоящи високо на главата. Леко прегънати са напред. Очите на Шотландската овчарка са красиви и изразителни, бистри, чисти, с форма на бадем и мрачно кафяви на цвят. Имат относително дълъг врат, мускулест.

Гърбът им е прав и с не изключително огромна широчина, а коремът им е спретнат. Имат прави, мускулести и здрави крака. Опашката на Шотландските овчарки е дълга, носят я отпусната надолу, може да се повдига до линията на гърба, когато са напрегнати.

Забелязват се и се разпознават по дългата си, гъста и твърда четина, която е най-забележителна на гърдите и опашката. На цвят Шотландските овчарки са обагрени в златисто-бяло, до червеникаво-бяло, само че може да са намесени и три цвята - черно, сив мрамор и бели места.

Продължителността на живот на колито е от 14 до 16 години.

Характер и държание на Шотландска овчарка

Това е едно удивително самоуверено куче. Те не се бои от вълците и е готово да се конфронтира с тях. Трудно е да се повярва, че това куче е вълкодав, само че то има заложено в природата си инстинкт на страж на стадото още от времето, когато е основано като порода.

Какво друго би трябвало да знаем за характера и държанието на шотландската овчарка? Интелектът им е забележителен и по тази причина са селектирани кучета, които правят всяка пастирска работа - завръщане на отлъчили се овце, групиране на стадото, подкарване в мечтаната посока и доста други, които другояче прави индивидът. Сега не престават да се организират такива надпревари в Шотландия, където това изтънчено куче демонстрира напълно непредвидени за всеобщия фен способности.

Шотландската овчарка е доста красиво животно. То е доброжелателно, умерено и мъдро, както и доста правдиво на стопанина. Затова е желан домакински любим от доста хора. То е уместно куче за хора без опит, задоволителна е любовта към домашния приятел.

Спокойствието и добротата му го вършат добър другар на децата в фамилията. Кучето не е рисково и няма по какъв начин да навреди на дете. На него може да се разчита да пази дребните, тъй като има мощно изявено възприятие за дълг и отговорност.

Хранене на Шотландска овчарка

 Коли с черно и бяло

Породата Шотландска овчарка съставляват едри кучета с огромен вкус. Те би трябвало да се хранят с по-различен баланс хранителни субстанции от този на по-дребните породи. Необходимо е да включват и витамини и минерали за кучета под форма на добавки, в случай че животното се храни с натурална кучешка храна.

Стомашните проблеми са нещо особено за породата. Често им се подува стомаха и по тази причина Шотландските овчарки се хранят по-често и на по-малки порции. Достъпът до прясна вода би трябвало да бъде непрекъснат.

Грижи за Шотландска овчарка

Гъстата двойна четина на кучето би трябвало да се разчесва ежеседмично, изключително на грубокосместите Колита, с цел да се предотврати сплъстяването. Подкосъмът им е мек и вълнист и компактно прилепващ към кожата, а външния слон е недодялан и прав. По време на линеенето, разресването би трябвало да става всеки ден. Кучето се подстригва от време на време, с цел да се държи под надзор окосмяването по предните крайници и опашката. Къпането на кучето се прави при потребност и изисква положително подсушаване и сресване, с цел да не се сплъсти дългата четина. Разбира се, има и други грижи за Шотландската овчарка, само че това са най-основните.

Възпитание и образование на Шотландска овчарка

Кучетата от порода Шотландска овчарка са интелигентни и дисциплинирани и бързо и елементарно се поддават на образование. Те елементарно научават кучешки команди и с подготвеност ги извършват. Освен това предаността и любовта към стопанина ги карат да се вглеждат в неговите реакции и да управляват държанието си, с цел да отговорят на упованията му.

Учудващ миг е, че дългокосместите представители на породата Коли не изискват прекомерно доста придвижване и леко и бързо се приспособяват към ситуацията в дома. Обичат да играят и би трябвало да им се дава тази опция. Един час дневно придвижване и разходки е задоволителен, с цел да се усещат добре.

Заболявания при Шотландска овчарка

Шотландските овчарки страдат от кучешки очни болести. Те варират от леки аномалии на кръвоносните съдове до отлепени ретини. Проблемът не е доста публикуван при Колито, само че не е необичайност. Прогресивната дистрофия на ретината обаче е сериозен проблем, който води до слепота и по тази причина би трябвало да се следи положението на кучето.

Подуването и усукването на стомаха са различен вид болести при Шотландската овчарка. Изисква се деликатно хранене на дребни порции по-често.

Имат проблеми и с имунната система, което води до ранна гибел при някои екземпляри.

Ако възнамерявате да си вземете красиво кученце от породата, разгледайте тези разгласи за бордър коли.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР