оварът на кораб от каменната епоха, потънал край бреговете на

...
оварът на кораб от каменната епоха, потънал край бреговете на
Коментари Харесай

Учени откриха драконово стъкло в потънал кораб през каменната епоха

оварът на транспортен съд от каменната ера, потопен край крайбрежията на Капри в Неаполитанския залив, е открит от екип подводни археолози. Сред разпръснатия товар откривателите са разкрили огромно парче обсидиан. Самоличността на моряците остава мистерия.

Обсидианът е тип вулканично стъкло ( " драконово стъкло " ), което в праисторически времена се е употребило за основаване на остриета и други принадлежности. Един от най-острите материали на Земята, магмената канара с виолетов нюанс се среща естествено на някои от вулканичните острови, на територията на Италия. 

Първоначално видяна от полицейски водолази, неолитната останка по-късно е прегледана и от морски учени. Обявявайки откритието, длъжностните лица са обяснили, че потъналият товар се състои от серия обработени обсидианови ядра, едно от които демонстрира ясни следи от изсичане по повърхността си, написа IFL Science. 

Намира се на дълбочина от 30 до 40 метра под повърхността и е с размери 28 на 20 на 15 сантиметра. Материалът тежи съвсем 8 кг. Не са открити никакви следи от неолитния транспортен съд, който е пренасял обсидиана, макар че един от учените, Мариано Нуцо съобщи в изказване, че археолозите ще проведат " обстойно инструментално проучване на морското дъно, с цел да ревизират възможното съществуване на корпус или различен товарен материал ".

Among the assortment of items at my Nana`s, I found a few things to claim.
First was the Obsidian and large chunk of Petrified Wood
— ⭐Turtle⭐ (@Turtledoggy)

Потъналият транспортен съд е открит покрай известната Грота Аззура (Синята лагуна), обичано място на римските императори. Ако се върнем още по-назад във времето, за човешката активност на остров Капри се знае доста малко, макар че има някои доказателства, че през неолита хората са обитавали редица средиземноморски острови. Например обсидиан от остров Мелос е открит в пещерата “Франхти ” на гръцкия континент. Смята се, че материалът, който се намира на към 80 морски благи от източника си, е пренесен през Егейско море от антични мореплаватели преди към 13 000 години. 

Подобни открития дават забавна визия за опциите на хората от каменната епоха. Каменните принадлежности на остров Крит да вземем за пример са датирани отпреди 130 000 години и провокират догатки, че неандерталците може да са плавали в Европа. 

Други антични принадлежности на остров Мелос са интерпретирани като доказателство за корабоплаване на човекоподобни по море преди към половин милион години, а също по този начин се счита, че нашите изчезнали предшественици по някакъв метод са обитавали остров Флорес в Индонезия преди милион години. 

Понастоящем за новооткритите обсидианови ядра в Италия се знае доста малко. Въпреки това се надяваме, че идното възобновяване, реституция и разбори ще оказват помощ освен да се разкрие възрастта на античния излишък, само че и да се запълнят някои от празнотите в познанията ни за неолитния Капри, показват учените. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР