Отварянето на училищата от понеделник предизвиква тревога сред родители и

...
Отварянето на училищата от понеделник предизвиква тревога сред родители и
Коментари Харесай

Гърция: Препоръчват децата да не тръгват на училище дори и при отрицателен COVID тест

Отварянето на учебните заведения от понеделник провокира паника измежду родители и учители заради голямата зараза от Коронавирус и грип, която завладя Гърция през последните две седмици, написа eKathimerini.com. Броят на пациентите, които се обръщат към доктор във връзка признаци на грип, се е нараснал повече от 2 пъти през предходната седмица, съгласно отчети на Националната организация за публично здраве (EODY).

Показателно е, че случаите на грип съставляват над 15% от визитите при лекари, участващи в Мрежата на наблюдаващите в първичната здравна помощ (която не включва болничните лекари), при 7,5% в седмицата преди Коледа.

Най-голямо нарастване се следи при хората на 15 и повече години. По отношение на Коронавирус се следи доста нарастване на новите хоспитализации на инфектирани с ковид пациенти, както и нарастване на интубираните пациенти.

В телевизионно изявление заместник-министърът на опазването на здравето Ирини Агапидаки посъветва родителите да не изпращат децата си на учебно заведение, в случай че демонстрират признаци на респираторна зараза. Тя бе безапелационна, че даже и децата да имат негативен тест за Коронавирус, най-добре за тях би било да си останат у дома и да не вървят на учебно заведение, защото е допустимо да имат различен вирус, който могат да предадат на техните съученици и учители.

Засега не се обмисля въвеждането на наложително потребление на маски, само че министерствата на опазването на здравето и образованието разискват опцията да дадат указания на просветителните институции в страната по отношение на ограниченията, които следва за подхващат, с цел да понижат риска от разпространяване на вируси.

Отсъствията, свързани със сезонни болести, евентуално ще бъдат извинявани и няма да се отразят на присъствения статус на учениците.

През последната седмица на 2023 година 1818 души са се нуждаели от хоспитализация заради Коронавирус, от които 31 са били интубирани. За съпоставяне, през седмицата преди Коледа е имало 1496 нови хоспитализации и 13 интубирани. Здравните управляващи означават, че равнището на хоспитализациите заради Коронавирус в този момент e по-високо в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Открити са 179 варианта на JN.1 - подвариант на BA.2.86, за който се прави оценка, че има висока трансмисивност, като датите на пробите варират от 3 октомври до 8 декември, оповестяват още от гръцкото здравно министерство. Наблюдението на вирусното натоварване в градските отпадъчни води сподели нарастване на наличието на SARS-CoV-2 в 6 от 9-те тествани местоположения, допълват оттова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР