Оттеглям кандидатурата си, заяви на пресконференция лидерът на Партията на

...
Оттеглям кандидатурата си, заяви на пресконференция лидерът на Партията на
Коментари Харесай

Оттеглянето на Мухарем Индже може да се окаже от полза за основния конкурент на Ердоган

" Оттеглям кандидатурата си ", съобщи на конференция водачът на Партията на родината, който съгласно социологическите изследвания можеше да завоюва сред 2 и 4 % от гласовете. Когато разгласи кандидатурата си той имаше поддръжка от 8 на 100 съгласно анкерите.

Правя го за страната си, добави Индже, представен от Асошиейтед прес.

Няколко представители от неговата партия подадоха оставки през последните дни поради опасения, че кандидатурата на Индже ще попречи на главния опозиционен претендент Кемал Кълъчдароглу да завоюва против Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от двадесет години, отбелязва Франс прес.

Индже стимулира решението си с това, че опозиционният Национален алианс, прочут още като Шесторната маса, отпред с Кемал Кълъчдароглу, " ще хвърли цялата виновност " върху него, в случай че той изгуби от Ердоган в неделя, когато се организират и парламентарни избори в страната.

Мухарем Индже дълги години бе един от водещите функционери в главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). На изборите през 2018 година той бе претендент за президент, само че загуби против Ердоган. Заради несъгласия с НРП, и най-много със настоящия й водач Кемал Кълъчдароглу, Индже се отдели и основа своя партия. Той съумя да събере нужните 100 000 подписа, с цел да се кандидатира за президент като самостоятелен претендент.

Кандидатурата на Индже провокира рецензии измежду опозиционните среди, че разцепва гласовете на опозицията.

Кемал Кълъчдароглу е президентският претендент на опозиционната коалиция от шест партии Национален алианс и е в добра позиция против Ердоган, който за първи път от двадесет години се сблъсква с обединена съпротива.

Днес за следващ път Кълъчдароглу предложения Индже да се причисли към опозицията.

" Поканата ми остава в действие. Да оставим настрани старите обиди и неодобрение. Приветстваме господин Индже на " Масата на Турция ". Заповядайте, присъединете се ", написа в Туитър Кълчдароглу.

Същевременно Ердоган изрази страдание от решението на Индже.

" Разбира се, невероятно е да се разбере за какво се отдръпна. Честно, аз съм наскърбен ", сподели Ердоган на протест в Анкара.

" Сега ще продължим (надпреварата) с останалите претенденти. Това, което е от голяма важност е решението на моя народ, " добави той, представен от АП.

Синан Оган, претендент за президент на Алианса АТА, сподели, че остава в конкуренцията за президентския пост.

" Скъпи синове на турския народ, ние ще продължим битката до дъно. Не желаеме никакви (негативни) събития в деня на изборите, които могат да бъдат свързани със засилващата се напоследък вълна от провокации по наш адрес, " написа Синан Оган в Туитър.

Предизборно Ердоган подвига заплати

Реджеп Тайип Ердоган разгласи през днешния ден, че през юли най-ниската заплата в държавния бранш ще бъде 22 000 турски лири (1124 долара), заяви Анадолската организация.

" Ще договорим нарастване на минималната работна заплата за заетите в публичния бранш. През юли минималната заплата на държавните чиновници ще доближи 22 000 турски лири ", сподели Ердоган в Анкара.

Той добави, че нарастването на заплатите на държавните чиновници автоматизирано ще се отрази и в пенсиите.

" Наредих на отрасловия ни министър да приключи тази работа до юли ", сподели Ердоган.

Турският президент разгласи във вторник нарастване на заплатите с 45 % за 700 000 държавни чиновници, повишавайки минималната месечна заплата до 15 000 турски лири (768 долара).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР